Élet-Stílus

Szűnni nem akaró taps és turul Szörényi premierjén

Szűnni nem akaró vastapssal és hatalmas ovációval fogadta a közönség a Papp László Budapest Sportarénában Szörényi Levente Árpád népe című misztikus operájának ősbemutatóját kedden este.

Az előadás kisebb késéssel kezdődött, s mindenekelőtt elhangzott Beethoven Egmont nyitánya. A Nagy Viktor rendezte darab cselekményének középpontjában a Szent István király halálát követő hatalmi harc áll, amelyben két Árpád-házi herceg – András és Levente – küzd Orseolo Péterrel és egymással.

A Makovecz Imre tervezte, sziklát ábrázoló díszleteken az életfa, Krisztus és a tűz motívumai tűntek fel, az utolsó jelenetben pedig a Turul is megjelent a színpadon. A pirotechnikai elemekre nagy súlyt fektettek az alkotók, csakúgy, mint a tánckar és a statisztéria szereplésére. A színpadon 300 statiszta és 50 táncos mozgott, a 135 perces előadás létrehozásában összesen 1500 ember dolgozott.

A misztikus opera librettóját Pozsgai Zsolt írta, a zenei rendező a zeneszerző testvére, Szörényi Szabolcs. A főbb szerepekben Miller Lajost, Kiss B. Attilát, Feke Pált, Auksz Évát és Újhelyi Kingát láthatta a közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik