Élet-Stílus

Lezárják a budai alsó rakpartot

A vízállási előrejelzések alapján várhatóan szerdán estétől lezárják a budai alsó rakpart egy részét – tájékoztatta a város üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettes az MTI-t. Jelenleg másodfokú a készültség a Szigetköz alsó szakaszán.

A Mozaik utca és a Margit híd közötti útszakaszt zárják le először a rakparton, mivel itt a legalacsonyabb a töltés – mondta szerda reggel Vajda Pál. Azt reméli, hogy a délutáni csúcsforgalmat még le tudják vezényelni a rakparton – tette hozzá. A szocialista politikus leszögezte, hogy a fővárosi önkormányzat és annak közüzemei, a csatornázási művek és a közterület-fenntartók teljesen felkészülten várják az árhullámot.

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy az előrejelzések – plusz-mínusz félméteres eltérés lehetőségével – szombatra már 712 centiméteres vízállást jósolnak Budapest térségében. A budai és a pesti rakpart teljes szakaszának lezárása 645 centiméteres vízmélységnél válik szükségessé.


Másodfokú a készültség


A Duna teljes német, osztrák és magyar szakasza továbbra is árad, bár az áradás intenzitása az egyes szakaszokon, például az Inn folyó Wasserburgnál már csökkent.


A Duna magyarországi felső szakaszán a Tiszán és egyes mellékfolyóin kedden és szerda reggel további árvízvédelmi készültségi fokozatokat kellett elrendelni. A Szigetköz alsó szakaszán kedd déltől az első fokozatot már másodfokúra emelték. Emellett elsőfokú készültséget rendeltek el a Komáromi, a Szigetköz felső szakaszára, továbbá a Tiszán és mellékfolyóin a Tokaj feletti jobb parti oldalra, a Sajó-Takta rendszerre.


A belvízzel elöntött terület nagysága az intenzív védekezés hatására tovább csökkent, jelenleg 179 ezer hektár áll víz alatt.


Sok eső esett


Az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű, azaz 12,2 -18,7 milliméternyi csapadék hullott a Felső Duna és az Inn vízgyűjtő területein. Északnyugat felől ugyanis egy hidegfront érkezett hazánkba, és ez eredményezte a nagy csapadékmennyiséget.


Szerdán a Kárpát-medence északi részén sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, területi átlagban is számottevő, 10-15 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű. A front mögött egyébként átmenetileg szárazabb és hűvösebb levegő áramlik Közép-Európa fölé, majd a hétvégén ismét nedvesebb, de enyhébb levegő érkezik, több alkalommal lehet ismét esőre, záporra számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik