Élet-Stílus

Az eső miatt nem láthattuk a napfogyatkozást

2006 első napfogyatkozása mégsem volt látható hazánkból, mivel az ország nagy részén a borús. Esős időjárás megakadályozta az észlelést.

Hazánkból a jelenség részleges (56-64 százalékos) napfogyatkozást láthattunk volna a délelőtt folyamán, az időjárás azonban nem volt kegyes az égi jelenségekre kíváncsiakkal, egész délelőtt felhők takarták el a látványos jelenséget. A közeli Törökországból azonban valószínűleg teljes napfogyatkozást élvezhettek a megfigyelők.

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával több ezer kilométer széles területről figyelhető meg.

Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot eltakarja. A jelenség a részleges fogyatkozásnál sokkal kisebb területről látható, a totalitás sávja csak 100-200 km. A teljes napfogyatkozás elméletileg lehetséges maximális időtartama 7,5 perc – ilyen hosszú totalitás azonban rendkívül ritkán fordul elő.

A teljes napfogyatkozás az egyik legszebb természeti jelenség: időtartama alatt a táj és az égbolt sötétebb lesz, feltűnnek a bolygók és a legfényesebb csillagok, valamint a Nap külső légköre, a napkorona is.

A 2006. március 29-i teljes napfogyatkozás csak részlegesként lett volna látható hazánkból. A teljesség sávja Afrikán és Ázsián halad át. A fogyatkozás árnyékkúpja Brazíliából indulva átszeli az Atlanti-óceánt, Észak-Afrikát és Közép-Ázsiát, majd Mongólia nyugati határánál hagyta el bolygónk felszínét. A teljes napfogyatkozást is csak valamivel több, mint 4 percen keresztül figyelhettük volna meg.

Legközelebb 2008-ban

Magyarországról részleges napfogyatkozást legközelebb 2008. augusztus 1-jén figyelhetünk meg a délelőtti órákban; fázisa 15-23 százalékos lesz. Ez a fogyatkozás Szibériából, Mongóliából és Kínából lesz majd teljes.

Magyarországról is látható teljes napfogyatkozásra még ennél is többet kell várni: egészen 2081. szeptember 3-áig!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik