Élet-Stílus

Elfogták az al-Kaida hackerét

A hatóságok világszerte több hónapja figyelték a Terrorista 007 fedőnevű mohamedán hackert. Az csak most derült ki, hogy a titokzatos férfit már tavaly ősszel letartóztatták Nagy-Britanniában.

A néhány hónappal ezelőtt őrizetbe vett fiatalember túlzás nélkül állítható, hogy sztár volt a radikális iszlám hackervilágban. Népszerűségét felkészültségén és tudásán kívül jelentős mértékben annak is köszönhette, hogy két esztendőn keresztül sikerült elkerülnie a lebukást, és a külföldi titkosszolgálatok nem tudtak a nyomára bukkanni.

A férfi fedőneve a világhálón stílusosan Irhabi (terrorista) 007 volt, és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet legjelentősebb szócsövének számított világszerte. Igazi szakembernek tartották, csak nagyon kevesen értettek úgy a házi propagandafilmek elkészítéséhez, valamint utóbbiak gyors, pontos, biztonságos és hatékony elterjesztéséhez, mint ő.

A hacker több amerikai egyetem szerverére is betört, propagandakampányt folytatott Abu Muszab al-Zarkavi mellett. Népszerűségét csak fokozta, hogy a tudását megosztotta a többi radikális iszlám hackerrel is. A titkosszolgálatok sokáig azt gyanították, hogy az Egyesült Államokban tevékenykedik a Terrorista 007-es, azonban a férfi tavaly ősszel eltűnt, és soha többet nem hallott felőle senki. A titok nyitjára csak most, fél év elteltével derült fény.

A The Washinton Post tudósításában pontos információkat közölt a hackerről. Irhabi 007 ezek szerint 22 éves, Londonban élt, és a neve Younis Tsouli. A brit rendőrség véletlenül akadt a nyomára, amikor információt kaptak egy készülő merényletről, és házkutatást tartottak nála. Csak később derült ki, hogy a letartóztatott fiatalember kicsoda is valójában. Mint minden lebukott bűnöző esetében, Tsoulinál is volt egy bizonyos banánhéj. Ezt esetében a lakásában talált hamis bankkártyaadatok jelentették. Az egyes bankkártyákkal ugyanis olyan amerikai internetszolgáltatók számára utaltak át kisebb-nagyobb összegeket, amelyek részt vettek a radikális iszlám propaganda terjesztésében.

Tsouli elsősorban al-Zarkavit látta el hasznos tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan használhatná ki még hatékonyabban az internetet a saját céljaira az al-Kaida. Ezenkívül megjelentetett egy 20 oldalas dokumentumot, amelyben pontról pontra leírta, hogy miként lehet feltörni egy weboldalt, és ezután felhasználni propagandacélokra. Ő maga feltörte többek között Arkansas szövetségi állam és a George Washington Egyetem központi szervereit, valamint több más kisebb számítógépet is, amelyeken később videókat és dokumentumokat tett elérhetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik