Élet-Stílus

Bezárják a nagybányai aranybányát?

A román környezetvédelmi hatóság kötelezést adott ki a Transgold Rt.-nek arra, hogy zárja be a tiszai ciánszennyezésért felelős nagybányai aranyfeldolgozó üzemét és az ahhoz tartozó zagytározókat – áll a KVVM közleményében.

A határozatról Silvian Ionescu, a román Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Környezetvédelmi Őrség főigazgatója tájékoztatta Gombos Andrást, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkárát. Silvian Ionescu, a Mexikóvárosban, a 4. Víz Világfórumon tartott megbeszélésen elmondta: hatóságuk már kiadott egy kötelezést a Transgold S.A. (korábbi Aurul S.A.) feldolgozó üzemének és zagytározójának bezárására.


A jelenleg üzemelő zagytározók felügyelete, bezárása, rekultivációja a közeljövőben valószínűleg állami felelősség alá kerül. A főigazgató tájékoztatása szerint a létesítmény üzemeltetését finanszírozó bank is megvonta a korábbi pénzügyi támogatást, a felügyelő hatóság pedig nem járul hozzá a további üzemeltetéshez, azaz utasította az üzemet a létesítmény azonnali bezárására. A bezárás következtében valószínűsíthető az is, hogy az ausztrál–román vállalat csődeljárás alá kerül.

Mint ismeretes, a nagybányai üzem hat évvel ezelőtt került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor 2000. január 30-án a bozintai ciántározó tavából százezer köbméter, 120 tonna cianidot tartalmazó zagy folyt a környező folyókba, onnan pedig a Tiszába. A magyar állam pert indított a környezetszennyezéssel járó környezeti baleset miatt a romániai céggel szemben. Tavaly májusban a Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedésről szóló végzést hozott az ügyben, amelyben megtiltotta az alperesnek azt, hogy a színesfémkivonást végző, a zagytározót is magában foglaló nagybányai ipari létesítmény termelési kapacitását 15 százaléknál magasabbra emelje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik