Élet-Stílus

Szerdán részleges napfogyatkozás lesz

2006 első napfogyatkozása szerdán, március 29-én lesz. Hazánkból a jelenség részleges (56-64 százalékos), a közeli Törökországból azonban teljes napfogyatkozást élvezhetnek a megfigyelők.

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával több ezer kilométer széles területről figyelhető meg.

Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot eltakarja. A jelenség a részleges fogyatkozásnál sokkal kisebb területről látható, a totalitás sávja csak 100-200 km. A teljes napfogyatkozás elméletileg lehetséges maximális időtartama 7,5 perc – ilyen hosszú totalitás azonban rendkívül ritkán fordul elő.

A teljes napfogyatkozás az egyik legszebb természeti jelenség: időtartama alatt a táj és az égbolt sötétebb lesz, feltűnnek a bolygók és a legfényesebb csillagok, valamint a Nap külső légköre, a napkorona is.

A 2006. március 29-i napfogyatkozás menetrendje

A 2006. március 29-i teljes napfogyatkozás csak részlegesként látható hazánkból. A teljesség sávja Afrikán és Ázsián halad át. A fogyatkozás árnyékkúpja Brazíliából indulva átszeli az Atlanti-óceánt, Észak-Afrikát és Közép-Ázsiát, majd Mongólia nyugati határánál hagyja el bolygónk felszínét. A szerdai teljes napfogyatkozás valamivel több mint 4 percen keresztül figyelhető meg.

Az animáción a nagyméretű, szürke színű, kerek folt a részleges fogyatkozás területe, míg a teljes fogyatkozás (a totalitás) csak ennek a közepén lévő, kisebb sötét folt területéről látható.

A Hold hazánk különböző pontjairól nézve a nyári időszámítás szerint 11:41 és 11:46 között lép be a napkorong elé. A fogyatkozás maximális fázisa 12:50 körül következik be, ekkor kísérőnk a napkorong 56-64 százalékát takarja majd el. A legnagyobb fázis idején is majdnem olyan világos lesz, mint amikor kísérőnk nem takarja el a Napot, és nem is látszanak a teljes napfogyatkozás alkalmával megfigyelhető rendkívüli jelenségek. Ennek ellenére, megfelelő felszereléssel megfigyelve, látványos jelenségnek lehetünk tanúi. A Hold fekete sziluettje14:00 körül hagyja el a napkorongot, ekkor ér véget a részleges napfogyatkozás.

A napfogyatkozás megfigyelése

A napfogyatkozások megfigyelésénél nagy körültekintéssel kell eljárni, ellenkező esetben maradandó szemsérülést szenvedhetünk, akár meg is vakulhatunk. Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!

Távcsöves észleléskor csak megfelelően készített és stabilan rögzített gyári napszűrőt használjunk. Házilag barkácsolt, vagy nem kifejezetten távcsövekhez gyártott napszűrőket ne használjunk! A távcsövünkön csak objektívszűrőt használjunk, az okulárnál elhelyezett szűrő a hőtől elpattanhat. Szűrőként csak a fémet tartalmazó felületek alkalmasak, mert a láthatatlan, de káros sugarakat is elnyelik. Nem biztonságos a kormozott üveg, fotografikus neutrál szűrő, a túlexponált színes film vagy a napszemüveg használata sem. Jól használható azonban például a hegesztőüveg.

Ne hagyjuk ki ezt a napfogyatkozást!

Magyarországról részleges napfogyatkozást legközelebb 2008. augusztus 1-jén figyelhetünk meg a délelőtti órákban; fázisa 15-23 százalékos lesz. Ez a fogyatkozás Szibériából, Mongóliából és Kínából lesz majd teljes.

Magyarországról is látható teljes napfogyatkozásra még ennél is többet kell várni: egészen 2081. szeptember 3-áig!

hirek.csillagászat.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik