Élet-Stílus

Szerdán kezdődik a Titanic filmfesztivál

Több mint hatvan film szerepel az idén a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek nyitó díszelőadását szerdán tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A gálán Tommy Lee Jones amerikai színész első rendezését, a Melquiades Estrada három temetése című filmet vetítik.

A tizenharmadik éve megrendezett fesztivál most hirdetett először versenyt, nyertese elsőként veheti majd át a Hullámtörők elnevezésű fődíjat, amely mellé nyolcezer eurós pénzjutalmat kap.

Az idén 31 országból összesen 61 alkotást láthat a nagyközönség: 50 nagyjátékfilmet, 8 dokumentumfilmet és 3 rövidfilmet. Az alkotások közül – meghívás alapján – kilenc indul a versenyben. A filmeket háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el. A testület elnöke Shane Danielsen, az Edinburgh-i Filmfesztivál művészeti igazgatója, tagja Nils Klevjar Aas, a norvég filmalap vezetője és Báron György magyar filmkritikus.

Az április 9-ig tartó mustra alkotásait tematikus blokkokban vetítik négy fővárosi helyszínen: az Urániában, a Kossuth és a Toldi moziban, valamint az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A Titanic Filmjelenlét Alapítvány által szervezett fesztivál az idén retrospektív vetítésen mutat be öt alkotást a belga Dardenne fivérek, Luc és Jean Dardenne munkáiból (A gyermek, A fiú, Rosetta, Az ígéret, Rátok gondolok).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik