Élet-Stílus

A Microsoftnál dúl a Vista-botrány

Egyre több jel mutat arra, hogy sokkal nagyobb gondok vannak a háttérben a Vista halasztása kapcsán, mint ahogy azt a Microsoft kifelé láttatni engedi. Bétatesztelők, szoftverfejlesztők, számítógépgyártók egyaránt a késés okait találgatják.

A PC-gyártóknak a tervek szerint augusztus 25-én kellett volna megkapniuk az új operációs rendszer első példányait, az időpont azonban október 25-ére módosult. A Vista következő CTP-verziójának megjelenése április 12-éről május 24-ére csúszik, az első RC-változat pedig július közepe helyett augusztus 25-én lesz elérhető. Ez csupán néhány azok közül az időpont változások közül, amelyeknek valódi okát egyelőre még csak találgatni lehet.

Érdekes ugyanakkor az a világhálón terjedő jelentés, amely szerint a Vista végső változatában a kódok akár 60 százalékát is újra kell írni. Állítólag a Microsoft már kénytelen volt az Xbox részleg több programozóját is átvezényelni a Vista-csoportba. Az új szakembereknek elsősorban az operációs rendszer multimédiás funkcióin kell javítaniuk. A Microsoft a Betanews.com híroldal tájékoztatása szerint ugyan cáfolta és spekulációnak minősítette a kódok 60 százalékának átírásáról szóló információkat, ám a szkeptikusok tábora egyre nő.

A Netzeitung német híroldal tudósítása szerint ugyanakkor van más probléma is, amivel a redmondi konszern vezetőinek szembe kell nézniük. Az óriáscég egyre több munkatársa követeli ugyanis a felelős vezetők lecserélését és nem csak a középszintű vezetőkről van szó, hanem a Microsoft legfontosabb irányítóiról.

Növekvő elégedetlenség

Folyamatosan nő az amerikai vállalat azon munkatársainak száma, akik egyre nyíltabban adnak hangot csalódottságuknak és felháborodásuknak a Vista késése miatt. A leglényegretörőbben a Mini Microsoft nevű blog írója fogalmaz: szerinte a Microsoft csaknem teljes vezetését el kellene bocsátani. Az alkalmazott már megálmodta, amint azt mondja egy gyűlésen: “Ti voltatok a vezetőink […] elegünk van a tehetetlenségetekből, a kudarcaitokból és belőletek is. Távozáskor adjátok le az igazolványotokat, a személyes tárgyaitokat majd utánatok küldjük. Nem akarunk többé látni benneteket.” A bejegyzést már 450-en kommentálták, az egyik olvasó például azt írta, hogy csupán alig néhány napja vették fel a céghez, de máris aggódik a konszern jövője miatt.

Az ügyben megszólalt a Microsoft egyik legnevesebb blogere, Robert Scoble is. Mint a Scobelizer oldalán írta fájdalmas, de ugyanakkor arcpirítóan szégyenteljes is volt a Vista megjelenésének elhalasztásáról szóló döntés. Szerinte azonban egyrészt már korábban is előfordult, hogy késett egy-egy termék, másrészt még mindig jobb, ha egy szoftver megjelenése csúszik, mintha hibásan kerülne a piacra. A Silicon hírportál még nyíltabb véleményeket is idéz. Egy blogbejegyzés szerint például távoznia kell Steve Ballmernek is, mert “ő volt a Microsoft bukásának egyik megalapozója és meg vannak számlálva a napjai”.

Szakértők szerint a legnagyobb problémát a fejlesztőknek alighanem a Vista összetettsége és nagysága okozza. Az új operációs rendszerben 50 millió kód van, ami 40 százalékkal több, mint a Windows XP-ben. S hogy ez gondot okoz, már elismerik a Microsoft egyes vezetői is, akik szerint “az ilyen komplex feladatok halálosak, mert megölik a kreativitást, kiszívják a programozók életerejét és szinte lehetetlenné teszik, hogy előre tervezhessünk. Ezenkívül nem szabad megfeledkezni a biztonsági kockázati tényezőkről sem és a feladat nagysága miatt akár frusztrálttá is válhatnak a munkatársak”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik