Élet-Stílus

Újabb madárinfluenza-gócok Indiában

Hét újabb madárinfluenza-gócot fedeztek fel a nyugat-indiai Mahárástra szövetségi államban, ahol idén már kétszer is megjelent a szárnyasokat tizedelő betegség, és egy további fertőzésgócot találtak a szomszédos Madhja Prades szövetségi államban.

Feltehetően ismét a madárinfluenza H5N1 vírusa ütötte fel fejét a dél-ázsiai országban, a laboratóriumi vizsgálatokat most végzik a beteg állatokból vett szövetmintákon.

A betegség hét előfordulási esetét Mahárástra állam Dzsalgáon körzetéből jelentették, ahol március közepén pusztított a H5N1 vírusfertőzések második hulláma a baromfiállományban. A nyolcadik újabb gócot a Dzsalgáon körzettel határos, Madhja Prades állambeli Burhánpur körzetéből jelentették.

A mahárástrai állattenyésztési biztos elmondta, hogy a mostani fertőzés nagyobb területre terjedt ki Dzsalgáon körzetben, mint a hónap közepén, a hatóságok ezért mintegy 250 ezer szárnyas kiirtását rendelték el csaknem 200 térségbeli faluban. Burhánpur körzet érintett településein ugyancsak elpusztítják a baromfiakat.

Jóllehet Indiában már számos személyt vetettek alá orvosi vizsgálatnak azokon a területeken, ahol H5N1-vírussal fertőzött csirkékre bukkantak, emberi megbetegedést még nem észleltek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 186 ember fertőződött meg a madárinfluenza H5N1 vírusával, közülük százöten haltak meg a betegségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik