Élet-Stílus

Összefogtak az autógyártók

Kevésbé környezetszennyező szintetikus üzemanyagok kifejlesztését kezdeményezi több autógyár és számos olajtársaság. Az új energiahordozó biomasszából, szénből és gázból készülne.

Autó- és olajipari világcégek léptek együttműködésre mesterséges üzemanyagok kifejlesztésére és elterjesztésére. A szintetikus üzemanyag az egyik legolcsóbb megoldást jelentheti az importált kőolajtól való függetlenedésre, mert előállításakor kizárólag európai alapanyagokat használnának fel. Értékesítése során sincs szükség nagyobb beruházásokra, hiszen a szintetikus üzemanyagot ugyanazokon a töltőállomásokon lehet árulni, mint a hagyományos benzint és gázolajat.

Főként abban rejlik a szintetikus üzemanyagok előnye a nyersolaj-alapúakkal szemben, hogy használatukkal jelentősen javítható a helyi levegőminőség, mivel elégetésükkor jóval kevesebb szilárd részecske, nitrogén-oxid, szén-monoxid, illetve szénhidrogén kerül a légkörbe. A biomasszából készült energiahordozó további haszna, hogy elégetésekor csupán olyan mennyiségű üvegházhatású gázt juttat a légkörbe, amennyit a növény növekedése közben megkötött.

Az együttműködésről döntő, a DaimlerChryslert, a Renault-t, a Shellt, a Chevron-t és a Volkswagent is magába foglaló csoport támogatni fogja az újfajta üzemanyag előnyeinek széles körű megismerését. Megvizsgálják azt is, hogy a jövőben milyen szerepet játszhatnak ezek az energiaforrások a belső égésű motorral felszerelt járművek által okozott természeti károk csökkentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik