Élet-Stílus

Gázkamrává alakítottak egy zsinagógát

A németországi zsinagóga elgázosításával a spanyol művész „a holocaustra való emlékezés banalizálására” akarja felhívni a figyelmet.

Egy Köln melletti kisváros zsinagógáját választotta művészi alkotásának színhelyül a spanyol Santiago Sierra. A 39 éves művész a holocaustra való emlékezés banalizálása ellen akar küzdeni a zsinagóga elgázosításával.

A zsinagóga ablakain keresztül, csövek segítségével hat autó által kibocsátott mérgező gázokat vezetnek be az épületbe, így a levegő szén-monoxid-koncentrációja eléri a halálos mértéket. Az érdeklődők április 30-ig vasárnaponként – kivéve húsvétvasárnapot – látogathatják meg a Pulheim-Stommeln nevezetű kisváros zsinagógáját. A látogatók gázmaszkkal mehetnek be az épületbe, biztonságuk érdekében egy tűzoltó is elkíséri őket.

A spanyol művész ötletét a „Németországi zsidók” szervezete nem fogadta lelkesedéssel. Véleményük szerint a szent hely elgázosítása sérti az áldozatok emlékét, és inkább a tetteseket, mintsem az áldozatokat kellene provokálni e cél érdekében. A szervezet titkára szerint, amennyiben az emlékezés ilyen formáját választja valaki, akkor már az auschwitzi haláltábort kellene újra üzembe helyeznie, és az odalátogatóknak gázmaszkot osztogatnia.

A második világháborúban istállóként használt stommelni zsinagóga egyébként 1991 óta színhelye különböző művészeti alkotásoknak, többek között Richard Serra, Eduardo Chillida, Carl Andre, Rosemarie Trockel és Sol LeWitt is rendezett itt kiállítást, művészi akciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik