Élet-Stílus

Nyáron érkezik a magyar mozikba a kanadai Oscar-díj nyertes filmje

Tizenkét jelöléséből tízet díjra váltott a C.R.A.Z.Y. című film a Kanadai Film- és Televíziós Akadémia által megrendezett díjátadón, melyet csak a kanadai Oscarként szoktak emlegetni.

Bár az idei legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nem jelölték Jean-Marc Vallée alkotását, tíz Genie-díjával idén ez az alkotás lett a fesztivál legnagyobb nyertese. A rendező, Vallée és a producer, Pierre Even átvehette a legjobb filmért járó díjat, a legjobb eredeti forgatókönyvért Vallée és az a Francois Boulay részesült elismerésben, akinek élettörténete inspirálta a forgatókönyvíró-rendezőt. A legjobb színész kategóriában a film két szereplőjét is jelölték, közülük Michel Coté vehette át a díjat.

A francia nyelvű filmdráma középpontjában egy fiatalember áll, aki egy szerető, heteroszexuális családi közegben élve döbben rá saját homoszexualitására. A történet a 60-as évektől napjainkig követi nyomon a szereplők életét, miközben olyan előadók zenéi adják meg az alaphangulatot, mint a Pink Floyd, David Bowie, a Rolling Stones, a Jefferson Airplane vagy Charles Aznavour.

A film 2005-ben a torontói filmfesztiválon már megnyerte a legjobb kanadai filmnek járó díjat, és jutalmazták a vancouveri filmfesztiválon is. Legutóbb pedig a québeci filmeket jutalmazó Jutra-díjak közül kapott meg 13 jelölésből 13 díjat.

A filmet Magyarországon a Budapest Film forgalmazza. A C.R.A.Z.Y nyáron érkezik a hazai a mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik