Élet-Stílus

Víztisztítás napenergiával

Egy tanzániai falu lakói a közelmúltban áttértek a víz egy roppant egyszerű és energiatakarékos módszerrel történő fertőtlenítésére: a vizet a napon hagyják.

A tanzániai Iringa régióban található Ndolela faluba csak időszakosan jut víz, és ha van is, gyakran nem elég tiszta a fogyasztáshoz. Amikor a csövek szárazak, a falusiak egy szennyezett forrástól hordják a vizet. Ennek fogyasztása gyomorbántalmakat okoz, ezért rendszerint forralással fertőtlenítik a vizet. A forraláshoz azonban fát kell gyűjteni, tüzet kell rakni, és természetesen az állandó füst sem kellemes.

Ndolela negyven háza azonban az utóbbi időben áttért a szoláris tisztításra. Az eljárás a következő: műanyagpalackokat töltenek meg vízzel, majd az üvegekre rácsavarják a kupakokat. Ezt követően a palackokat a fekete színű háztetőkre helyezik, és ezt követően egy teljes napig ott is hagyják őket.

A hőt elnyelő fekete tető közvetítésével a nap felmelegíti a vizet. A forróságban pedig a kolerát, tífuszt, vérhast okozó baktériumok elpusztulnak. Nyolc óra napsütés után a víz ihatóvá válik. Ha a víz hőmérséklete eléri az ötven Celsius fokot, már akár egy órán belül is fogyasztható.

A rendkívül egyszerű és olcsó eljárást egyelőre csak ebben az egy tanzániai faluban alkalmazzák, de a Plan International nemzetközi segélyszervezet vízügyekért felelős szakértője a BBC Online-nak reményét fejezte ki, hogy a felvilágosító munkának köszönhetően hamarosan szélesebb körben is elterjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik