Élet-Stílus

Génmódosított élelmiszerek a magyar boltokban

Húskonzerveket láttak el ’génmódosított termék’ feliratú matricával Greenpeace-aktivisták egy budapesti élelmiszerláncban kedden reggel, miután hivatalos laborvizsgálatok is megerősítették, hogy a termékek valóban genetikailag módosított szójafehérjét tartalmaznak.

A Greenpeace három olyan hústerméket is talált, melyek csomagolásán a gyártó köteles lett volna jelezni a génmódosítás tényét, ezt azonban nem tette. A zöld szervezet követeli, hogy azonnal távolítsák el a termékeket a boltok polcairól, és büntessék meg az élelmiszerek előállítóit a fogyasztók félrevezetéséért.

A Globus Löncshús, a Szegedi Paprika Darált Sertéshús és a Lidl Sertés húskrém sertésmájjal nevű húskészítményekben 3 százaléknál nagyobb mennyiségben mért ki génmódosított összetevőt az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) GMO laborja. A vonatkozó szabályok szerint a 0.9 százalék feletti génszennyezést mindig fel kell tüntetni a termékek címkéin azzal a szöveggel, hogy ’a termék genetikailag módosított összetevőt tartalmaz, vagy abból áll’. Ez a jelzés a Greenpeace felmérései szerint ma egyetlen terméken sem olvasható, pedig a feldolgozott húskészítmények 60 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt.

A génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban nem születtek még olyan független kutatások, amelyek azok ártalmatlanságát megerősítették volna. Egyre több viszont az olyan állatkísérlet, melyben a génmódosított táppal etetett állatok szervezete rendellenességet mutat. Legutóbb például ausztrál kutatók bizonyították be, hogy a génkezelt borsóval etetett patkányok allergiás bőrreakciót és enyhe tüdőkárosodást szenvedtek – áll a Greenpeace sajtóközleményében.

A Greenpeace levélben szólította fel a termékek gyártóit, hogy a génmódosított konzerveket azonnali hatállyal vonják vissza a boltok polcairól, valamint hogy az általuk gyártott minden termékben helyettesítsék a génmódosított szójafehérjét génmódosítás mentes összetevővel. A környezetvédelmi szervezet az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy járjanak el a törvénytelen címkézés ügyében és büntessék meg a gyártókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik