Élet-Stílus

A civilek szerint a Holcim befolyásolni akarja a népszavazást

Négy civil szervezet szerint a Holcim Zrt. befolyásolni akarja pénzzel és bírósági perrel a Nyergesújfalura tervezett új cementgyára kapcsán a hat környező településen kiírt népszavazás eredményét. A cementvállalat cáfol.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, a Táti Környezetvédelmi Csoport és a Válaszúton Alapítvány szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt állítják: a cementgyár, érezve kedvezőtlen helyzetét, nem válogat az eszközökben. A civil szervezetek ide sorolják az iskoláknak kiírt rajzpályázatot, a “mézesmadzagnak” tekinthető 300 milliós pályázati alap létrehozását, a népszavazás bírósági megtámadását, a helyi lakosokat becsmérlő szavakat, a civil szervezetek vezetőinek küldött kioktató, enyhén fenyegető leveleket.

A közlemény utal arra, hogy a társaság a bíróságon támadta meg az esztergomi elutasító népszavazást, amelynél nem ők fogalmazhatták meg a kérdést. A civil szervezetek továbbra is elkötelezettek a környezetvédelmi egészségvédelmi érdekeket szolgáló álláspontjuk mellett, miszerint a jelenlegi feltételek mellett nem tartják elfogadhatónak a cementgyár megépítését – hangsúlyozza a közlemény.

A Holcim Zrt. a civil szervezetek kritikájára az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált. Ebben emlékeztet arra, hogy kifogást emelt az Esztergomi Városi Bíróságnál a város önkormányzatának április 9-ére meghirdetett népszavazást elrendelő határozata ellen. Közleményében a Holcim rámutat: nem a népszavazást ellenzi, hanem a népszavazás kérdésének megfogalmazását tartja aggályosnak.

A Tát községben és Nyergesújfalun népszavazásra bocsátott kérdések ellen a Holcim nem emelt kifogást, hiszen azok szakszerűek, pontosak és egyértelműen megválaszolhatók – ismerteti a közlemény. A társaság szerint a népszavazáson feltett kérdés azért félrevezető, mert ebben a létesítendő új cementgyárat “veszélyes hulladékokkal is működő cementgyár”-nak nevezik, holott a Holcim 2005. szeptember 21-ei döntésének értelmében nem tervezi veszélyes hulladék együttégetéses hasznosítását.

A cég szerint a kérdés sem egyértelmű mert szerkezetéből adódóan nem lehet rá egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni.

A vállalat közleményében hangoztatja: továbbra is bízik abban, hogy korrekt, szakszerű és közérthető tájékoztató munkájával meg tudja győzni a térség lakóit arról, hogy tervezett beruházása összességében csökkenti a környezet terhelését, s egyúttal a Holcim hosszú távon is katalizátora lehet a térség gazdasági és kulturális fejlődésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik