Élet-Stílus

Több mint 840 milliárd forintból épül a világ legnagyobb biogázüzeme

A svédországi Göteborg városában épülő üzemben óránként 1600 köbméter gázt állítanak majd elő, amely járművek meghajtására éppúgy hasznosítható, mint fűtésre.

A megbízást a beruházásra a Lackeby Water nevű vállalkozás nyerte el, az ügylet értéke 30 milliárd svéd korona (mintegy 842 milliárdforint),megvalósítása még az év vége előtt várható. Svédországban igen jelentős az érdeklődés a szerves hulladék hasznosításával előállított biogáz iránt, az ilyen üzemanyaggal hajtott járművek száma tavaly a felével növekedett.

A nemzetközi piacokon a biogáz felhasználásának nagy növekedésére lehet számítani, ezért svéd illetékesek úgy látják, hogy még további öt biogáz-üzem építésére van lehetőség – öt év alatt – Svédországban. Emellett olyan gyártástechnológiát alkalmaznak a svédországi üzemben, amely termelése során semmilyen üvegházhatást okozó gázt nem bocsát ki.

Autók mellett tömegközlekedési járművek is alkalmazhatnak biogázt: a héten éppen Svédországban lesz a premierje egy biogázüzemű motorvonatnak, amely 600 kilométeres távot tud megtenni gáztartályainak feltöltése után, 130 kilométeres óránkénti sebességgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik