Élet-Stílus

Mutálódott a H5N1

Két különböző mutációja is van a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusának – állították amerikai kutatók hétfőn egy konferencián az Egyesült Államokban.

Amint azt az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ szakembere egy atlantai konferencián kifejtette, a vírusaltípus egyik válfaja Vietnamban, Kambodzsában és Thaiföldön betegített meg embereket 2003-ban és 2004-ben, míg a mutáns rokon 2004-ben Indonéziában okozott fertőzést.

Míg 2003-ban a H5N1 vírusnak csak egy genetikailag jól elkülöníthető sokasága létezett, ma már kettő van – jelentette ki egy, a járványos betegségeknek szentelt atlantai konferencián Rebecca Garten, a kutatásban részt vevők egyike.

A szakértők a H5N1 vírus több mint 300 – madarakat, illetve embereket megfertőző – mintáját vizsgálták 2003 és 2005 nyara között, s azt találták, hogy a legtöbb minta – s az embereket megbetegítő vírusaltípus-mintából az összes – a Z genotípusba tartozik. Felfedezésük abban áll, hogy e Z jelű genotípusnak – ellentétben a többi, V, W, G jelű, eddig kizárólag madarak szervezetében kimutatott genotípussal – két variációja létezik.

Az influenzavírusok mindegyikére igaz, hogy könnyen mutálódnak, s a jelek azt mutatják, hogy ez alól a H5N1 sem kivétel. Az amerikai kutatók felfedezése – miként arra a szakemberek is utaltak – azt is jelenti, hogy még a vártnál is nehezebb lesz a megfelelő oltóanyag kifejlesztése s egy széles körű járvány megakadályozása.

Az amerikai kutatók bejelentését megelőzően már az amerikai egészségügyi minisztérium szakemberei is észlelték a vírusaltípus mutációját, aminek következtében megkezdődött a H5N1 másik variációja elleni oltóanyag kifejlesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik