zzz
Élet-Stílus

repülőtér

rftzu
fertőszentmiklósi repülőtér

fertőszentmiklósi repülőtérfertőszentmiklósi repülőtér

fertőszentmiklósi repülőt

fertőszentmiklósi repülőt

asdasd

EEE QQQ

Eladó a fertőszentmiklósi repülőtér

Eladó a fertőszentmiklósi repülőtér
Elemzők rámutatnak
Osztrák tulajdonosa megválik a tavaly már 800 gépet és több mint 3 ezer utast fogadó fertőszentmiklósi repülőtértől és az azt működtető Meidl Airport Kft.-től – tudta meg a Napi Gazdaság.

Egyelőre bizonytalan annak a több mint 1 milliárdos fejlesztési programnak a sorsa, amelynek keretében nagy személy- és teherszállító gépek fogadására is alkalmassá tették volna az osztrák tulajdonban lévő fertőszentmiklósi repülőteret – erősítette meg a lap információit Tóth Róbert, a légibázist üzemeltető Meidl Airport Kft. vezetője. A közelmúltban elkészült tervek szerint még az idén 1,5 kilométerre növelték volna a jelenleg 800 méteres kifutópálya hosszát, s további technikai és infrastrukturális beruházásokat is terveztek. Bár Tóth a részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt elmondta, hogy a döntés hátterében tulajdonosváltás áll.

A repülőtér vezetője úgy tudja, a légibázist működtető céget, valamint a repülőteret jelenleg 1,5 milliárd forint körüli áron kínálja tulajdonosa. A fertőszentmiklósi légikikötő építését zöldmezős beruházásként – egy mezőgazdasági művelésből kivont, többhektáros területen – még 1996-ban kezdte el az akkor még soproni székhelyű Első Magyar–Osztrák Repülőtér Építő Kft. A később Meidl Airport Repülőtér Kft.-re keresztelt cég tulajdonosai az elmúlt tíz év során több mint 1 milliárd forintot költöttek, többek között egy nagy alapterületű logisztikai központ megvalósítására – tette hozzá Tóth. Legutóbb – alig néhány napja – egy több mint 1500 négyzetméteres hangár készült el. A Meidl Airport az elmúlt évek során a személyzetet és a technikai hátteret tekintve felkészült a 30 személyesnél nagyobb chartergépek fogadására is. Így a tavaly már 800 gépet és több mint 3 ezer utast fogadó légibázison határőrség, illetve egy folyamatos ki- és beléptető rendszer működik.

Felvásárolná a Prudentialt az Aviva

Felvásárlási ajánlatot tett Nagy-Britannia legnagyobb biztosítótársasága, az Aviva Plc. a brit piac második legjelentősebb szereplőjére, a Prudential Plc-re, de ez utóbbi nemet mondott az ajánlatra. Az Aviva részvényenként 708 pennyt adott volna a Prudential papírjaiért, de az összesen 16,9 milliárd fontos (24 milliárd euró) ajánlatot kevesellték a tulajdonosok. A felvásárlási célponttá vált társaság részvényeinek árfolyama mindemellett tegnap csaknem 15 százalékkal, 760 pennyre erősödött, mivel a piac szerint az Aviva egyértelmű cáfolata ellenére is könnyen elképzelhető, hogy a vállalat 775–800 pennyre emeli majd az ajánlati árat. Az árfolyam emelkedésében az is szerepet játszott, hogy szakértők nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a legnagyobb európai biztosítók, azaz az Allianz AG, illetve az Axa SA is beszáll a Prudentialért folytatott harcba.
A több mint 20 milliárd fontos piaci kapitalizációjú Aviva vezetője évente 320 millió fontos megtakarítást várt volna az ügylettől, és megerősítette, hogy vállalata nem készül ellenséges ajánlatot tenni riválisára. A Prudential felvásárlása elsősorban az Egyesült Államokban és Ázsiában jelentene terjeszkedést az Avivának, de a tranzakció jelentősen átalakítaná az európai, sőt a globális erőviszonyokat is. A Prudential és az Aviva egyesülésével ugyanis a világ ötödik legnagyobb biztosítója jöhetne létre, a közös cég piaci értéke meghaladná a 36 milliárd fontot. Elemzők rámutatnak, hogy a két társaság összeolvadásának a profilok kiegészítő jellege miatt van értelme, a tranzakciót azonban nehezíti, hogy a két társaságnak számos közös tulajdonosa is van, de legtöbbjüknek mindkét vállalatban különböző mértékű az érdekeltsége. Mindkét cég jelen van Magyarországon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik