Élet-Stílus

A Roche közölte termelőpartnerei listáját

A svájci Roche közzétette új termelőpartnerei listáját, akik közreműködnek abban, hogy a madárinfluenza tüneteit enyhítő Tamiflu gyártását évi 100 millió adaggal növelhessék világszerte.

Ezzel a Tamiflu teljes termelőkapacitása az idei év végére eléri a 400 millió adagot. A Roche két korábban bejelentett termelőpartnere mellett most 15 gyógyszer- és vegyipari cég nevét tette közzé, köztük a Sanofi-Aventisét. A svájci cég azt közölte, hogy világszerte több mint 65 országból kapott megrendelést a Tamiflura. Azt is bejelentette ugyanakkor, hogy 5,125 millió adag Tamiflut ajándékozott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy olyan területeken használják a szert, ahol esetleg kitör a járvány. A Roche maga 2007-re már évi 300 millió doboz Tamiflu gyártására lesz képes.

A madárinfluenza legveszélyesebbnek tartott, H5N1 vírustörzse 1997-ben jelent meg Ázsiában. Emberek között az utóbbi három évben okozott haláleseteket, főleg a 3,6 milliárd lakosú Ázsiában. A Tamiflu nem vakcina, nem immunizál, szedése azonban segíthet az influenzás fertőzések elkerülésében, illetve meggyorsíthatja a betegség lefolyását, enyhíti tüneteit.

A Roche októberben beleegyezett, hogy a szabadalma lejárta előtt, máris tárgyalásokat kezd generikus gyártókkal a Tamiflu hatóanyagának előállítása végett, licenc alapján, mert szembe kellett néznie azzal, hogy a kormányok, az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erkölcsi támogatásával, az engedélye nélkül is gyártatni fogják a szert, ha szükség lesz rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik