Élet-Stílus

Luxemburgi Zsigmond a Szépművészetibe költözik

Vasárnaptól látogatható a Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című nagyszabású tárlat a 100 éves Szépművészeti Múzeumben. Az 500 millió forintból létrejövő kiállításra többek közt a British Museumból, a párizsi Louvre-ból, a washingtoni National Galleryből is érkeztek műtárgyak.

A tárlat költségvetését, a bemutatott tárgyak jelentőségét és számát, továbbá a kölcsönző múzeumok számát tekintve minden idők legnagyobb magyar múzeumi vállalkozásának tekinthető a nemzetközi kiállítás, amelynek fővédnökségét Henrik, Luxemburg nagyhercege és Sólyom László köztársasági elnök vállalta, az egyházi védnök pedig Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Zsigmond-portrék együtt

A tárlat – amelyre a világ 19 országának mintegy 100 múzeumából, könyvtárából, egyházi kincstárából 400 műtárgyat kölcsönöztek – Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) magyar, majd német-római király, illetve császár színes egyéniségét, politikai pályafutását és művészetpártoló tevékenységét állítja középpontba.

Luxemburgi Zsigmond portréi első alkalommal lesznek együtt láthatók a budai vár szobraival, a Szent György által legyőzött legendás sárkányról elnevezett királyi lovagrend emlékeivel és az erdélyi ötvösök világhírű remekműveivel. A Zsigmondról és környezetéről alkotott képet a korabeli uralkodói udvarok és nagy művészeti központok alkotásai egészítik ki.

A luxemburgi és magyar közös szervezésben megvalósuló kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a korszak kultúrájáról és művészetéről: az érdeklődők Zsigmond korának festészete, szobrászata mellett az ötvös- és aranyművészet, a kódexfestészet és a fegyverkészítés remekműveivel is megismerkedhetnek.

500 milliós kiállítás

A négy éves szervezőmunka eredményként megnyíló, félmilliárdos költségvetésű tárlaton több olyan műtárgyat is megcsodálhat a közönség, amelyek még sosem hagyták el azt a helyet, ahol őrzik őket. A műtárgyakat a világ legjelentősebb gyűjteményeiből, köztük a londoni British Museumból, a párizsi Louvre-ból, a washingtoni National Gallery-ből, a vatikáni Biblioteca Apostolicából, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, valamint a szentpétervári Ermitázsból válogatták össze.

A kiállítás egyik szenzációja York városának díszkardja, amelyet eredetileg Zsigmond ajándékozott V. Henrik angol királynak, s amely azóta nem került el a szigetországból.

A június közepéig nyitva tartó monumentális tárlatot szombaton nyitja meg Henrik luxemburgi nagyherceg, és Sólyom László köztársasági elnök.

A Szépművészeti Múzeum és a luxemburgi Musée national d,histoire et d,art közös vállalkozását Budapest után Luxemburgban is bemutatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik