Élet-Stílus

Átadták az alternatív Kossuth-díjakat

Szalay Károly író és Nagy Ervin építész vette át az idei alternatív Kossuth-díjat a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen kedden Budapesten.

A kitüntetett Szalay Károlyról a kuratóriumi elnök közölte: a magyar irodalom olyan területén tevékenykedik, amelyhez nagyon kevesen értenek. Ez a humor – folytatta, hozzátéve, hogy szerinte a humor az ellenállás legmagasabb foka. Nagy Ervint méltatva Makovecz Imre rámutatott: “komor és egyenes építészetet” csinált. Úgy gondolta, hogy életre kell kelteni a halálra ítélt településeket, ami úgy lehetséges, hogy vállalni kell a falusi, kerületi, városi főépítészséget – tette hozzá. A díjazottak az oklevél mellett egy-egy bronz plakettet vehettek át.

Az alternatív Kossuth-díjat minden évben az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelyet öt, állami Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkot: Gyurkovics Tibor író, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész és Schrammel Imre keramikus. Az alapítványt Balogh Gyula vállalkozó, Vaja község egykori polgármestere és Földváry Györgyi hozta létre.

Földváry Györgyi az MTI-nek a díjátadás után azt mondta: 1996-ban azért hozták létre a díjat, mert ebben az országban “rettenetesen” befolyásolja a politika a művészeti díjakat, így szükség van olyan civil díjakra, amelyek valóban az életművet és nem a politikai hovatartozást díjazzák. Arra a kérdésre, mi volt annak az oka, hogy 1999 és 2003 között nem osztották ki a díjat, közölte: úgy éreztük, hogy olyan kormány van az ország élén, amely megpróbálja azokat a művészeket értékelni, akik megérdemlik a díjazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik