Élet-Stílus

Botrányok a rock halhatatlanjainak beiktatásán

A 21. beiktatási ceremónián a Sex Pistols durva levélben utasította vissza a kitüntetést, a Blondie énekesnője pedig nem engedte az együttes régi zenészeinek, hogy csatlakozzanak.

Hivatalosan is a rock and roll halhatatlanja lett a Black Sabbath, a Blondie, a Lynyrd Skynyrd és a Sex Pistols együttes, valamint Miles Davis, a jazz óriása. A 21. beiktatási ceremóniáról, amelyet keddre virradóra tartották a New York-i Waldorf Astioria szállodában, távol maradt a Sex Pistols legénysége. A díjakat a múlt év végén tették közzé. A punk egyik élenjáró brit csapata a ceremónia szervezőinek és résztvevőinek gyűlölködő, durva levelet küldött, amelyet a Rolling Stone magazin alapító-szerkesztője olvasott fel. „Nem vagyunk a majmaitok” – írták levelükben a punk egykori hősei. Johnny Rotten és társainak dühödt kirohanása vélhetően annak szólt, hogy a Sex Pistols évek óta jelölt volt a halhatatlanságra, ám az utolsó körben rendre lemaradt. Jan Wenner meghívta az együttest, hogy a halhatatlanok clevelandi múzeumában mutassák be trófeáikat. „Ahhoz is joguk van, hogy darabokra törjék kitüntetéseiket” – tette hozzá a magazinalapító. Éveken át nem jutott hely a halhatatlanok között a brit Black Sabbathnak, a heavy metál legendás csapatának sem.

Ozzy, Miles, és Lynyrd Skynyrd

Az együttes tagjai, Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Tony Iommi és Billy Ward megjelentek a szentavató szertartáson, ahol Lars Ulrich, a Metallica tagja köszöntette őket. Hangsúlyozta: a Sabbath nélkül nem létezhetett volna a Metallica sem. Billy Ward a banda nevében üdvözölte az együttes híveit szerte a világon. A Black Sabbath nem játszott a ceremónián, dalaik feldolgozásai a Metallica tolmácsolásában hangzottak el – falrepesztő hangerővel.

Herbie Hancock méltatta a jazz halhatatlanná vált óriása, Miles Davis érdemeit, aki 15 évvel ezelőtt halt meg. A legendás trombitás és szerző leánya, Cheryl a meleg szavakat megköszönve kijelentette: apja megváltoztatta a rock and roll halhatatlanjainak csarnokát.

A mai rocknemzedék nevében Kid Rock avatta halhatatlanná a Lynyrd Skynyrd együttest. A déli rockot játszó amerikai együttes első generációjából Ronnie Van Zant énekes és Steve Gaines gitáros 1977-ben repülőszerencsétlenség áldozata lett. „Ron mindenkinél jobban megérdemelné, hogy itt lehessen” – jelentette ki a beavatón Ron özvegye. Johnny Van Zant, aki bátyját követte a bandában, Kid Rockkal adta elő az együttes nagy sikerét, a Sweet Home Alabamát.

Szőke volt, vörös lett

A hetvenes években alakult, majd a kilencvenes években feltámadt újhullámos Blondie-ból Debbie Harry, az együttes jelképévé vált egykor szőke, mára vörös hajúvá vált énekesnő, Chris Stein és Clem Burke jelent meg a Waldorf Astoriában.

A Blondie-t Shirley Manson, a Garbage énekesnője köszöntötte. Beavatásuk nem nélkülözte a kínos pillanatokat: Debbie énekelte az együttes három nagy sikerét, a Heart of Glasst, a Rapture-t és a Call Me című dalt. Zenésztársai csatlakoztak volna, de az énekesnő visszautasította.

25 éves múlt kell

A nem előadói kategóriában díjazott Herb Alpert és Jerry Moss érdemeit Sting méltatta. Kiadójuk, az A and M egyebek között a Police, a Supertramp, Cat Stevens, valamint Herb Alpert saját együttesének, a Tijuana Brassnak a korongjait adta ki.

A rock and roll halhatatlanjait zenészekből, újságírókból és egyéb szakemberekből, összesen 700 főből álló testület nevezi meg. A jelöltek listáját fokozatosan csökkentik, s végül 5-6 előadó mellett egy-két nem előadó dicsőülhet meg évente. Mára a halhatatlanok száma meghaladja a kétszázat.

Minimális követelmény, hogy a kitüntetettek első lemezének megjelenésétől 25 évnek kell eltelnie. A beiktatásról készült felvételt március 21-én mutatja be a VH1 zenei televízió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik