Élet-Stílus

Utolsó figyelmeztetés a Microsoftnak

Újabb ütésváltásra került sor az Európai Bizottság és a Microsoft között évek óta zajló harcban. Brüsszel nem találja megfelelőnek az amerikai óriáscég által a 2004-es versenyjogi határozat végrehajtására tett lépéseket, Redmond pedig az eljárás leállítására szólított fel.

A bizottság 2004. márciusában 497 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Microsoftot, amiért visszaélt domináns piaci helyzetével, és jogtalanul korlátozta a tőle független szoftverfejlesztőket. Brüsszel két éve arra is felszólította a Microsoftot, hogy szüntesse meg ezt a helyzetet, ám a bizottság pénteken kiadott értékelése (és az erről Redmondba elküldött levele) szerint az amerikai gigász még mindig nem teljesíti a 2004-es határozatban foglaltakat.

A pénteki bizottsági levél egyfajta utolsó figyelmeztetés a Microsoftnak. 2005. novemberében ugyanis a bizottság egyszer már megállapította, hogy Bill Gates cége nem tesz eleget a 2004-es határozatnak. Decemberben napi 2 millió dolláros további bírságot helyezett kilátásba, ha Redmond nem teszi lehetővé a független szoftverfejlesztők teljes interoperabilitását és számukra nem ad meg (elfogadható feltételek mellett) minden olyan információt, amelyre a tisztességes versenyfeltételekhez szükségük van. Mostani levelével a bizottság azt is közölte, hogy elégtelennek tekinti a Microsoft által időközben felajánlott engedményeket.

A Microsoft cáfol

A Microsoft a pénteki bizottsági bejelentésre azonnal elutasítóan reagált. Szerinte az eddig átadott dokumentáció „az ingyenes technikai segítségnyújtás lehetőségével és a forráskód licensszerződés formájában történő felajánlásával együtt, nemcsak hogy kielégíti, de meg is haladja a bizottság 2004-es határozatában foglalt kívánalmakat” – közölte a cég. „Az a tény, hogy a bizottság megpróbálja felülvizsgálni a decemberi állásfoglalást megalapozó bizonyítékokat, egészen világosan mutatja, hogy az állásfoglalás alapvetően téves, és vissza kellene vonni” – hangoztatja a világ legnagyobb számítástechnikai vállalata.

Az esetet bonyolítja, hogy Bill Gates cége két fronton is ellentámadásba ment át. Egyrészt megtámadta a 2004-es brüsszeli verdiktet, s az Európai Elsőfokú Bíróság még csak április 24-én kezdi meg a panasz elbírálását. Másrészt pedig adminisztratív meghallgatást kért a bizottságtól, amelyre március 30–31-én kerül sor (a brüsszeli szabályok értelmében zárt ajtók mögött). Ez a meghallgatás arra szolgálna, hogy jobban elmagyarázhassa álláspontját a bonyolult versenyjogi ügyben. A bizottság azonban azzal a szándékkal küldte el pénteki levelét, hogy írásban bírja reakcióra a szoftverkészítő mamutot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik