Élet-Stílus

Véget ért a borcsata Európa és az USA között

Az Európai Unió és az Egyesült Államok pénteken borászati megállapodást írt alá, amely jelentős előnyöket biztosíthat az EU bortermelői számára.

A megállapodás, amelyet az EU mezőgazdasági miniszterei 2005 decemberében hagytak jóvá, 20 évi tárgyalás után született meg. Ennek köszönhetően az európai bortermelők az EU reményei szerint tovább élénkíthetik amerikai exportjukat. Az EU az USA-ba évente több mint 2 milliárd euró értékű bort exportál, ami az európai borkivitel mintegy 40 százalékának felel meg.

A megállapodás fő eleme, hogy egyes európai bornevek – mint például a portói, a sherry és a kizárólag a Champagne borvidékről származó, pezsgő megnevezésére szolgáló champagne -, amelyek Amerikában jelenleg „félgenerikus” (gyűjtőnév jellegű) árunévnek minősülnek, ezentúl védelmet fognak élvezni, és mások általi használatuk korlátozások alá fog esni. Az Egyedült Államok kötelezettséget vállal arra, hogy megváltoztatja ezen elnevezések jogállását annak érdekében, hogy használatuk a jövőben az EU-ból származó borokra korlátozódjon.

Elfogadottá válnak továbbá olyan, az Egyesült Államokban már jelenleg is alkalmazott borkészítési eljárások, amelyekre nem vonatkoznak EU-s szinten megállapított eltérések. Ilyen eljárással előállított bort azonban az USA majd csak a jelenleg gyűjtőnév jelleggel alkalmazott bornevek jogállásának megváltoztatását követően exportálhat. Az új egyesült államokbeli borkészítési eljárásokat elemezni fogják, és csak abban az esetben fogadják el őket az EU-ban, ha semmiféle kifogás nem merül fel velük szemben. Ez nem jelent kölcsönös elismerést. Az EU-s borok mentesülnek továbbá a 2004 óta hatályban lévő amerikai tanúsítási követelmények alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik