Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita



Bár már meteorológiai tavasz van, az időjárás mégis inkább a csillagászati számításhoz tartja magát. A kimerészkedőknek nem is ajánlunk más szabadtéri kikapcsolódást, mint a korcsolyázást.

Menjek…

Március 10. péntek

…Ska-őrületre az A38 hajóra

A hajó ismét a hétvége legjobbnak ígérkező buliját kínálja a hétvégére. King Django, a New York-i, Babar Luck a brit ska-színtér legnagyobbjai játszanak együtt a műfaj magyar képviselőivel a Pannonia Allstars Ska Orchestrával és Pasoval.


King Django a New York-i ska, reggae és dancehall színtér jeles alakja. A klasszikus roots reggae-től a metálriffekkel durvított dancehallon át elektronikával spékelt klezmer-skáig terjed páratlanul változatos és táncos repertoárja. Pályafutása a nyolcvanas évek közepén indult, amikor a New York-i ska kulcszenekarának, a Boilersnek volt énekese és pozanosa. Később a Skinnerbox és a Stubborn All-Stars alaptagjaként alakítgatta összetéveszthetetlen, eklektikus stílusát. A társadalmilag is erősen elkötelezett elsőrangú MC-énekes-pozanos a Paso lemezén is vendégszerepel, így a koncerten élőben hallhatjuk az együttműködést.


Babar Luck Pakisztánból származott el Nagy-Britanniába, ahol már szinte gyerekként magával ragadta a lüktető zenei élet. A legendás ska-core zenekar, a King Prawn basszusgitárosaként szerzett elismerést. Most, King Djangóval közös turnéján új albumát mutatja be, mely nem kevés meglepetést okoz rajongóinak: szólóprodukciója valahol félúton van a politikus-balladisztikus spoken word és a gengszterfolk között.


A Pannonia Allstars Ska Orchestra mindenképpen biztos választás. Három éve alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel, és azóta bizton mondható, hogy ez sikerült is. Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat, miközben egymás után hívják meg Magyarországra a nemzetközi ska-élet legjobb előadóit (Rotterdam Ska-Jazz Foundation, Dr. Ring Ding, The Slackers, New York Ska Jazz Ensemble, The Toasters, Mr.T-Bone, Victor Rice, King Django, Bad Manners).


A Paso zenéje érdekes keveréke a tradicionális skanak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is.

…Debrecenbe tavaszi fesztiválra

Aki a hajó pörgése helyett inkább kifinomultabb muzsikára vágyik, annak ajánljuk a tavaszinak ugyan csak névhatározásában nevezhető fesztivált Debrecenben. A debrecen 10-én kezdődő és április 2-án végződő rendezvény programjából a pénteki Schiff András koncert igen érdekes lehet. A zenész a világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozott együtt, napjainkban többnyire szólistaként és karmesterként lép fel. 1999-ben alapította saját kamarazenekarát, a Capella Andra Barca-t, mely nemzetközileg ismert szólistákból, kamaramuzsikusokból és barátokból áll. Azon kívül, hogy ezzel az együttessel rendszeresen dolgozik, minden évben koncertezik a Philharmonia zenekarral és az Európai Kamarazenekarral. Többek között olyan díjak birtokosa, mint a Bartók Díj (1991), a düsseldorfi Robert Schumann Társaság Claudio Arrau Emlékérme (1994), Kossuth Díj (1996), a koppenhágai Leonie Sonnings Zenei Díja (1994), Vicenza város Palladio Díja és a Brémai Zenei Díj különösen gazdag nemzetközi zenei tevékenységéért. 2001-től brit állampolgár.

Március 11. szombat

Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita 1


…Flamand pigmeusok koncertjére a Trafóba

A belga Aka Moon trió tagjai megalakulásukkor, 1991-ben a közép-afrikai őserdőben aka pigmeusokkal éltek együtt, akiknek hatása azóta is meghatározó számukra. A zenekar tagjai Belgium legfoglalkoztatottabb session zenészei, akiket itthon is láthattunk már a Zap Mama és a Zawinul Syndicate koncertjein. A zenészek és a legösszetettebb ritmikai és poliritmikai koncepciók (indiai zene, M-Base) mesterei, koncertjeik kirobbanó energiája, komplexitása teszi őket Európa egyik legnagyobb hatású zenekarává. Az alap hármas felállás igen gyakran egészül ki vendégzenészekkel (Shivaraman – tabla, Marc Ducret – gitár, Marc Turner – szaxofon), vagy teljes zenekarral (Ictus Ensemble).  Mostani koncertjükön a világ egyik legvirtuózabb DJ-je, DJ Grazzhoppa csatlakozik a trióhoz. DJ Grazzhoppa arról ismert világszerte, hogy lehetetlen bármely kategóriába sorolni kiterjedt munkásságát.

…nőnap után a Ladyfestre

Miután pénteken este a női mozgalom tagjai bejárták Budapest olyan helyszíneit, ahol egyedül nem mernének megfordulni, szombaton és vasárnap már inkább egy klasszikus társadalmi fesztivál arculatát ölti magára a Ladyfest a Kultiplexben. A magyar Ladyfest szervezője az Igazságosság és Esélyegyenlőség a Nemek között (IgEN) Egyesület. Témája a női önmegvalósítás. A kiállítások, vetítések és koncertek női alkotókat mutatnak be, a workshopokon kreatív testi és szellemi tevékenységeket folytathatnak a résztvevők. A szombati hivatalos megnyitó után a Kultiplexben többek között filmvetítések (Enyedi Ildikó: Az én XX. századom, Kocsis Ágnes: Friss levegő, Goda Krisztina: Csak szex és más semmi), valamint punk, jazz, hip-hop, sanzon koncertek, és nőknek szóló önvédelmi tréningek lesznek.  A Ladyfest előzménye az 1990-es években Amerikában szárba szökkent Riot Grrrls mozgalom volt, amely fellázadt a punkmozgalom férfiközpontúsága ellen. Aktivistái „a gitáros barátnője” szerep helyett maguk fogtak hangszert a kezükbe, és arra bíztatták a nőket, hogy zenéljenek.

Március 12. vasárnap

…Lakáskultúra kiállításra Papp László Sportarénába

A Lakáskultúra magazin által szervezett hétvégi rendezvénye vonzó lehet mindazok számára, akik stílustól függetlenül, az egyedi ízlésnek megfelelően, meghitt családi fészket, személyiségükhöz és életstílusukhoz minden apró részletében illő enteriőt szeretnének kialakítani. A rendezvény 3 napja alatt találkozhatunk azokkal, akik a kor modern vívmányit követve, vagy akár a klasszikus vonalakhoz híven, ötletek ezreit keresik, hogy hangulatosabbá és kényelmesebbé tegyék otthonukat. A szakemberek személyre szóló tanácsadása, a felmerülő kérdésekre adott szakszerű válaszok, segítenek az érdeklődők álmait megfogalmazni, és a megvalósításhoz szükséges fürdőszobák, konyhák, enteriőrök terveit kialakítani. A kiállítás attrakciói a „virtuális valóság” bemutatók, nyitott fórumok, konyha és fürdőszoba tervezés, formatervezés, világítás technika-hangulatfény.

…Bartók emlékkoncertre a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita 2


Idén egész évben Bartók Bélát 125. születésnapját ünnepeljük. Ezúttal a Művészetek Palotájában szervezett koncerten közreműködik Kocsis Zoltán zongorán, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűn, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, valamint a zeneiskolások zongora- és hegedűduó-versenyének győztesei. Az emlékhangversenyen a legrangosabb művészek kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusokkal együtt lépnek pódiumra. Bartók Béla (1881–1945) sokak véleménye szerint a 20. század legnagyobb zeneszerzője volt. Művei erőteljesek, igazak, és a magyar zene legősibb, legmélyebb rétegeiből táplálkoznak.


…Pszichoanalízisre az Almássy Téri Szabadidőközpontba
 
2006-ban tizedik alkalommal rendezi meg a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napokat a Pszichodiák Alapítvány. A péntektől vasárnapig zajló rendezvényen a pszichológia iránt érdeklődőket várják az előadásokból és foglalkozásokból álló rendezvényen. Idei téma a bennünk zajló világ. A program két, szervesen összetartozó, ám stílusát tekintve eltérő részből áll: a szakmai program és a kulturális program.


Kulturális kínálatban számos, a pszichológia szakterületéhez szervesen kapcsolódó, de más jellegű műfajt vonultat fel. A kulturális programok hátterében megtalálhatók ugyan pszichológiai jelenségek, ám a hangsúly itt az élményen, az egyéni tapasz-talatokon, látásmódokon nyugszik. Esténként, az előadások végezetével színházi és zenés előadásokkal szeretnék a közönséget maradásra bíztatni és a művészet eszközeivel megjeleníteni a bennünk zajló világot. Lesz tapasztalati szoba, relaxációs szoba. Lesznek filmvetítések. A filmekhez kapcsolódva közönségtalálkozókon a hazai filmvilág néhány jeles képviselőjével is lehat majd találkozni. Lesz élő könyvtár, kiállítás, mozgásművészeti terem, és koncertek is. Vasárnap többek közt olyan előadáson vehetünk részt, mint a Személyiségvonások jellegzetességei a vízilabda játékosok populációjában. Már csak ezért is érdemes megnézni, hogy mi is ez az egész.


…korcsolyázni


Budapesten ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>


Új összeállításunkban már a vidéki korcsolyalehetőségeket is összeszedtük. >>


…fürdőbe


Az utolsó hideg napok ellen az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

Maradjak…

…olvasni

Az életfájdalom története
Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita 3



Az életfájdalom története elválaszthatatlan a gondolkodás történetétől – állapítja meg Georges Minois, a kötet történész szerzője, aki filozófiai és irodalmi példákkal világít rá a melankólia szerepére az emberiség életében. Megmutatja, hogyan lesz a görögök által nem betegségnek, hanem sokkal inkább a nagy emberek temperamentumának tartott melankólia, ill. a hozzá kapcsolódó öngyilkosság a kereszténységben az “ördög találmánya”, utóbb gyógyítandó, de mindenekelőtt titkolandó betegség. A sajátos szemszögből áttekintett kultúrtörténet az európai civilizáció egyik fontos területére világít rá.

…tévézni

Péntek, március 10.
21:50 RTL Klub

Nikita

Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita 4


Luc Besson a Metro és a Nagy kékség után tette le az asztalra a Nikitát, amely jó időre meghatározta a jövő akciófilmjeit, amelyek egy részét Besson már szinte frenchise rendszerben gyártotta. A történetben Nikita – egy kábítószeres banda tagjaként – betörés közben megöl egy rendőrt. Miután elkapják, Bob, a kormány különleges ügynöke választás elé állítja a lányt: vállalja a halálbüntetést vagy profi bérgyilkosként tovább élhet. Az erőt és ideget próbáló kiképzés során Nikita bizalmába fogadja Bobot, aki kihasználja a lány érzelmeit. Egy feladattal bízza meg, melyet nyilvános helyen kell végrehajtania. Az akció közben azonban elárulják, ezért megszökik. A tökéletesen kiképzett Nikita minden tudását felhasználva, el kezd Bobra vadászni, s egy megváltozott személyazonossággal megpróbál új életet kezdeni…

Szombat, március 11.
22:00, Duna Televízió 

Más világ

Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita 5


A 18 éven felülieknek készült horrorfilmben csak az utolsó pillanatban derül ki minden. Jersey szigete, 1945. A Második Világháborúnak vége, de Grace férje nem tért vissza a frontról. A nő egyedül, és szigorú erkölcsi normáktól vezérelve neveli fel gyermekeit a viktoriánus házban. Lánya és fia furcsa betegségben szenvednek: nem tehetik ki magukat direkt napfénynek. Amikor három új szolgáló érkezik a házhoz, meg kell tanulniuk a legfontosabb szabályt: a kastélyt mindenkor félhomályban kell tartani; egyetlen ajtót sem szabad kitárni anélkül, hogy a mögötte lévőt be ne zárták volna. Ám a Grace által fenntartott szigorú rend felborul. Grace, a gyerekek és az őket körülvevők végzetes lépésre szánják el magukat.


Vasárnap, március 12.
22:05, TV2

Szóljatok a köpcösnek!

Menjek vagy maradjak – Ska-őrület vagy Nikita 6


Mi a különbség egy jó üzletember, egy jó producer és egy gengszter között? Jelen esetben semmi, mert Chili Palmer (John Travolta) biztos benne, gyakorlott uzsorásból sikeres producerré tud válni. Eddig Miamiben volt az alvilág „üzletembere”, de most, hogy zsarolási pénz behajtása miatt úgyis Los Angelesben jár, úgy dönt, belevág. Kiszemel magának egy producert, éjjel rátör, és a maga egyszerű, de életveszélyes módján meggyőzi: kezdjék együtt a következő nagy filmet. Minden a legjobb úton halad, csakhogy Chili régi kollégáinak más tervei vannak. A miami alvilág színe-java hamarosan megindul az álomvárosba. A film folytatását, a Csak lazánt már szintén bemutatták. Itt Chilinek már filmszakmából is elege lett, és a zenebizniszbe veti bele magát. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik