Élet-Stílus

Mégsem perlik Kertész Imrét

Nem pereli be a Nobel-díjas Kertész Imre írót Andrei Marga, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) akadémiai tanácsának elnöke egy németországi lapban megjelent cikk miatt.

Marga csütörtökön egy kolozsvári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva kifejtette, hogy az egyetem vezetősége továbbra is foglalkoztat egy jogászcsapatot, amely az egyetem helyzetéről “félretájékoztató” személyek, újságírók beperelésének lehetőségét vizsgálja.

Marga közölte, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungban február 22-én megjelent cikk kapcsán tájékoztatást kaptak az újságtól, amelyből kiderült, hogy Kertész Imre valóban nem írt cikket a lapban a kolozsvári egyetemről. Az írás tulajdonképpeni szerzője keltette azt a benyomást, hogy az egyetemre vonatkozó megállapítások szerzője Kertész Imre lenne. Marga szerint a szöveg egy része, ami valóban Kertész egyik közleményében szerepelt volna, csak az egyetem történetére vonatkozott. “A történészek dolga, hogy erről vitatkozzanak” – állapította meg Marga, majd hozzátette, hogy Kertész Imre beperelése “tárgytalanná vált.”

A BBTE akadémiai tanácsának elnöke március 1-jén adott hangot azon szándékának, hogy bepereli a Nobel-díjas írót. Akkor kifejtette, hogy Kertész nem ismeri a BBTE szerkezetét, hiszen az író – Marga szerint – úgy tudja, hogy a kolozsvári egyetemen nem létezik magyar nyelvű oktatás.

Az egyetem vezetősége elhatározta, hogy Kolozsvárra hív meg minden olyan személyt, aki véleményt mondott a BBTE-ről anélkül, hogy ellátogatott volna a felsőoktatási intézménybe. Az erről szóló határozat nem nevez meg konkrétan senkit, ezért pontosan nem lehet tudni, hogy kinek a nevére küldik ki március 15-ig a meghívókat. Az egyetem szóvivője korábban úgy nyilatkozott: valószínű, hogy a Bolyai Egyetem létrehozását szorgalmazó nyílt levelet aláíró 79 tudósra vonatkozik a meghívás. Andrei Marga az MTI kérdésére válaszolva szintén nem kívánt nevet említeni, csak annyit mondott, hogy minden olyan személyt meghívnak, aki úgy nyilatkozott a BBTE-ről, hogy soha nem látogatta meg a felsőoktatási intézményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik