Élet-Stílus

A zöldtárca várja az észrevételeket aranybányaügyben

A környezetvédelmi minisztérium még nyolc napig várja a civilszervezetektől és az állampolgároktól a javaslatokat arra vonatkozóan, hogy milyen szempontokat kellene megvizsgálni a szlovákiai Körmöcbányára tervezett arany- és ezüstbánya várható környezeti hatásait vizsgáló eljárás során.

Magyarország már korábban jelezte Szlovákiának, hogy részt kíván venni az eljárásban. Mint ismeretes, a kanadai Tournigan Gold Corporation külszíni arany és ezüst ércbányát tervez nyitni a szlovákiai Körmöcbányán (Kremnica). A cég elképzelései szerint a határtól mintegy 150 kilométerre megvalósuló beruházás – egy ipari baleset során a Dunába jutó szennyezőanyagok révén – hatással lehetne a magyarországi felszíni vizekre és az élővilágra is. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter ezért február 1-jén tájékoztatást kért szlovák kollégájától a projektről, február 9-én pedig megérkezett a szlovák hivatalos értesítés is arra vonatkozólag, hogy hazánk részt vehet az aranybánya környezeti hatásvizsgálati eljárásában.

Persányi Miklós válaszában jelezte, hogy a nyilvánosság bevonásával a tárca szeretne javaslatot tenni a környezeti hatásjelentés tartalmára is. Hazánk tehát nem hagyható ki a beruházás engedélyezési eljárásából. A minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium március 17-ig várja a civil szervezetek, valamint a lakosság észrevételeit a tervezett beruházásról. A tárca várja azokat a javaslatokat is, amelyek támpontot adhatnának arra, hogy milyen kérdéseket szükséges megvizsgálni a környezeti hatásjelentés során annak érdekében, hogy a Magyarországra esetlegesen átterjedő környezeti hatások feltárhatók és elkerülhetők legyenek.

A projekttel kapcsolatos háttéranyagok a minisztérium Zöld Pont Szolgálatán (Budapest, I. Fő utca 44–50.), valamint a zöldtárca honlapján tekinthetők meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik