Élet-Stílus

Pénteken bolygó körüli pályára áll a Mars-szonda

Megérkezett a Marshoz az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda, és ha sikerül bolygó körüli pályára állnia, két éven át küld majd információkat a vörös bolygóról.

Az űrszonda küldetésének célja, hogy felkutassa a marsi víz eredetét és hogy előkészítse a következő robotok érkezését, illetve az emberek marsi expedícióját. Hét hónapos űrutazása után péntek este 21 óra 24 perckor bekapcsolnak a 2,18 tonnás szonda fékművei, hogy 27 perc alatt 20 százalékkal, 14 000 km/h-ra csökkentsék a jármű sebességét, lehetővé téve, hogy a Mars gravitációs ereje magához ragadja az égi járművet.

Az ezt követő húsz percen belül az MRO eltűnik a bolygó mögött, hogy aztán fél óra múlva újra előbukkanjon és helyreállítsa a rádiókapcsolatot a földi központtal. Ez a küldetés egyik legkritikusabb pontja.

Az amerikai űrhajózási hivatal szakemberei bíznak ugyan a teljesen automatikus szondában, mégis lélegzetvisszafojtva figyelik majd a manővert, mert a Mars kiszámíthatatlan, a NASA négy szondájából eddig csak kettőnek sikerült túljutnia ezen a fázison. Miután az MRO marsi pályára állt, nagy hatótávolságú műszereivel sokkal több információt gyűjthet majd be a marsi atmoszféra és felszín átalakulásáról, mint az összes eddigi űrszonda.

A Mars körül jelenleg három szonda kering: az amerikai Mars Global Surveyor és a Mars Odyssey, illetve az európai Mars Express, míg a bolygó felszínén a Spirit és Opportunity robotok végzik immár harmadik éve fáradhatatlan kutatómunkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik