Élet-Stílus

Filmcsemegékkel indul a Titanic

Március végén tizenharmadik alkalommal indul útjára a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál. A hazai filmes életben egyedülálló nemzetközi kínálatot felvonultató filmes mustra idén először hirdet versenyt.

A március 30-tól április 9-ig tartó fesztivál helyszínei az előző évekhez hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Kossuth mozi, a Toldi mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum lesznek. A rendezvény szervezője a Titanic Filmjelenlét Alapítvány, fő támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Fővárosi Önkormányzat.

A fesztivál programjában több mint ötven alkotás szerepel. A kínálatban többek között megtalálható a Pusher című dán kultuszfilmsorozat trilógiájának harmadik része; Kim Ki-duk új filmje, Az íj; a cseh szürrealista animációs mester, Jan Svankmajer legújabb mesterműve, a Lunacy; valamint az elmúlt évek egyik orosz fesztiválsikere, a 4.

A tavaly nagy sikert aratott nemzeti szekciók sorában idén a – már hagyományosan önálló blokkban szereplő – francia filmek mellett az amerikai függetlenek – köztük több Sundance-sikerfilm – kerülnek reflektorfénybe. Igazi csemegének ígérkezik a „World Cinema” elnevezésű világfilmes szekció, amely olyan régiókból és országokból (például Indonézia, Fülöp-szigetek) érkező alkotásokat vonultat fel, amelyek a hazai moziforgalmazásban eddig még nem szerepeltek. A borzongás kedvelőit az esti és éjszakai vetítéseken a „Midnight Madness” horrorfilmjei, a dokumentumfilmek barátait a „Filmdokk” várja. Önálló szekciót kapnak az elvarázsolt felnőttmesék és a bűnfilmek; a kallódó ifjúság problémáit megjelenítő drámák pedig a „Tajtékos napok” blokkban láthatók.

A programban szereplő filmek közül nyolc kerül versenybe, melyeket háromtagú nemzetközi zsűri bírál majd el. A nyertes produkció képviselője az április 8-i zárógálán veheti majd át a fesztivál 8000 euró értékű, Hullámtörők elnevezésű fődíját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik