Élet-Stílus

Pénzhiány miatt törölték a Dawn szondát

A NASA-nál bizonytalanná vált a Dawn kisbolygókutató szonda idei indítása. Pénzhiány miatt mondták ki rá a halálos ítéletet.

Hónapokig tartó elemzés után született meg a Dawn számára kedvezőtlen döntés: a szondát nem fejezik be, és nem indítják el a Ceres és a Vesta, a Naprendszer két nagyméretű kisbolygója felé. A döntés azért is különös, mert a programok ennyire késői fázisában az ilyesmi már nem szokás. (A Dawn esetén tavaly már megkezdődött az űreszköz végső összeszerelése is!)

A program leállításának elsődleges oka a pénzhiány: a röviden Bush-tervnek nevezett célok (az űrállomás összeszerelésének befejezése, az űrrepülőgép-flotta nyugdíjazása és az új űrhajó, a CEV megépítése) felemésztik a NASA költségvetésének jelentős részét. A Dawn azzal vívta ki az illetékesek rosszallását, hogy túllépte az eredetileg rá szánt 371 millió dolláros költségvetési keretet. A projekt vezetői által becsült túlköltekezés 17 milló lett volna. Állítólag műszaki problémák is felmerültek, amelyek azonban nem voltak semmivel sem súlyosabbak, mint ami más bolygóközi szondák építése során szokásos.

A Dawn a NASA Discovery-programjának kilencedik eleme lett volna, 2001-ben választották ki a versengő ötletek közül. Jelenleg még nem tudni, hogy a már megépült egységeit mire fogják tudni felhasználni… Az „olcsó”, jól meghatározott céllal készülő űreszközöket felvonultató Discovery-program keretében most is fogadnak új javaslatokat. Ezeknél a start céldátuma 2013, a költségvetés felső határa 425 millió dollár. A következő Discovery-misszió a 2008 júniusára tervezett Kepler lesz, amellyel a Tejútrendszer közeli csillagai körül keringő, Föld méretű bolygókat szeretnének felfedezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik