Élet-Stílus

A macskák túlélik a madárinfluenzát

Vírusmentessé váltak azok az ausztriai macskák, amelyek szervezetében az első tesztek még a H5N1 vírusaltípus jelenlétét mutatták ki.

Ulrich Herzog, az osztrák egészségügyi minisztérium állatorvosi részlegének vezetője kedden az Ö3 rádiónak nyilatkozva jelentette be, hogy a harmadik ellenőrző vizsgálat már egyetlen macska szervezetében sem mutatta ki a madárinfluenza vírusát. A grazi Arche Noah (Noé bárkája) állatmenhelyen tartott macskák közül korábban háromnak a szervezetében mutatták ki a vírust, majd a második vizsgálat már csak egynél, a harmadik teszt pedig már ennél az állatnál sem állapította meg a kórokozó jelenlétét.

Az osztrák szakértő véleménye szerint a teszteredmény azt bizonyítja, hogy a macskák szervezete nyilvánvalóan elbánik a kórokozóval, kilöki azt, és nem terjeszti tovább. A madárinfluenza vírusával fertőzött macskákat és társaikat már Nickelsdorfba szállították, ahol egy – Magyarország EU-tagsága óta már – használaton kívül helyezett karantén épületében tartják őket.

Az állatmenhelyről 170 macskát vittek oda megfigyelésre, és eddig 40 macskán végezték el a vizsgálatokat. A további 130 macskát is megvizsgálják, de a végleges teszteredményekre két hetet kell várni, majd az állatok visszakerülnek Grazba – mondta a szakértő.

A grazi menhelyen még február 17-én bukkant fel a madárinfluenza vírusa, amikor egy beteg hattyút vettek át az ottani állatvédők. Az állat elpusztult, de a vírus madarakat és háziszárnyasokat is megtámadott a menhelyen, ezért február 23-án a teljes szárnyasállományt elpusztították.

Az osztrák tömegtájékoztatás a központi statisztikai hivatalra hivatkozva kedden adott hírt arról, hogy a 8,4 milliós lélekszámú Ausztriában közel 820 ezer háztartásban tartanak legalább egy macskát, azaz a háztartások 25,6 százalékában.

A legtöbb macska Burgenlandban él, ahol a háztartások 34,1 százalékában van ilyen háziállat, míg a legkevesebb Bécsben, ahol csak a lakások 12,7 százalékában. A közvélemény-kutatások szerint az osztrákok 20 százaléka értett volna egyet azzal, ha elrendelték volna e négylábúak szabadon tartásának a tilalmát, miután bejelentették, hogy egy grazi macska szervezetében is kimutatták a madárinfluenza vírusát.

Ausztriában az állatmenhelyeken az utóbbi napokban megszaporodott a “feleslegessé vált” háziállatok beadása. A vorarlbergi Dornbirnben például 4-5-ször több macskát bíznak az állatvédők gondjaira, mint általában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik