Élet-Stílus

Csak a Művész moziban vetítik Halász Péter filmjét

Március 23-án mutatják be Halász Péter Herminamező-Szellemjárás című filmjét, mely az idei, 37. Filmszemlén elnyerte a kísérleti kategória fődíját. A filmet kizárólag a budapesti Művész mozi vetíti majd.

Halász Péter a 70-es években szobaszínházat csinált a Dohány utcában, melyet a hatóságok betiltottak. Beutazta társulatával Európát, majd a 80-as években New Yorkba költözött, ahol megalapította a Squat Theatre-t. Hosszú ideig kétlaki életet élt, ingázva az Egyesült Államok és Budapest között. Tavaly ősszel tudta meg, hogy súlyos, gyógyíthatatlan beteg. 2006. február 6-án, a Műcsarnokban rendezte meg saját felravatalozását, befeküdt egy koporsóba, és végighallgatta barátai, színésztársai búcsúzását.

Betegsége tudatában vágott bele és készítette el ezt az 1956-os forradalomnak emléket állító komikus-groteszk filmet, amelyben a herminamezői Nyomorékok Otthonának lakói szállnak szembe a bevonuló orosz tankokkal. Az anekdotákból felépülő, 77 perces alkotás terepasztalon játszódik a Széchenyi fürdő, a Vakok Intézete, a Városliget, a Vidám Park, és az állatkert makettjei között. A műanyag babákkal, állatfigurákkal eljátszott történet életre keltésében olyan színészek működnek közre, mint Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Hirtling István, Kari Györgyi, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Tóth Anita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik