Élet-Stílus

Japán lesz a negyedik űrturista

Enomoto Daiszuke japán üzletember egészségügyi szempontból alkalmas arra, hogy ő legyen a következő űrturista, aki szeptemberben a Szojuz űrhajó fedélzetén utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a Space Adventures amerikai vállalat.

A 34 éves Enomoto Daiszuke vállalkozó, a Livedoor internetes hírportál volt főnöke a negyedik magánszemély és az első japán lesz, aki 20 millió dollár fejében a Szojuz TMA-9 fedélzetén több napos űrutazáson vehet részt. Enomotót alkalmasnak nyilvánította az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz és megkezdte Oroszországban az űrhajós kiképzést – közölte az űrutazásokat a Roszkozmosz megbízásából értékesítő Space Adventures szóvivője.

Enomoto Daiszuke először elméleti oktatásban részesül, majd fizikai kiképzést kap és oroszul tanul – közölte az arlingtoni székhelyű vállalat.

Enomoto novemberben jelentette be, hogy megkezdte a kiképzést a Moszkva melletti Csillagvárosban. A Roszkoszmosszal négy utazásra kizárólagos szerződést kötött Space Adventures szervezésében eddig három “amatőr kozmonauta” – 2001-ben az amerikai Dennis Tito, 2002-ben a dél-afrikai Mark Shuttleworth, 2005-ben pedig Gregory Olsen amerikai tudós – látogathatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik