Élet-Stílus

Hangágyúkkal hattyúk ellen

A madárinfluenza miatt elképzelhető, hogy hangágyúkat vetnek be a Velencei-tó és a Balaton partján májustól, hogy távol tartsák a partoktól a hattyúkat és tőkés récéket - írja a Magyar Hírlap.

Az elsőszámú vírushordozónak tartott két madárfajt emberi füllel kevésbé érzékelhető hangfrekvenciák sugárzásával próbálják elüldözni az emberek közeléből. A feladat nem egyszerű, hiszen az állandó etetés miatt a madarak megszokták az emberek társaságát.

Megoldást jelenthet az emberei füllel alig érzékelhető, ám a madarakat erősen zavaró hangfrekvenciák használata. Ez nagy valószínűséggel távol tartaná az állatokat. Szakértők szerint a lényeg, hogy a kidolgozott tematikát az önkormányzatok egységesen használják.

A strandüzemeltetők már korábban is felvetették, hogy a partszakaszoktól távol kell tartani az állatokat. A partokon éjszakázó, ürüléket és tollakat elhullató madarak beszennyezik a turisták által is látogatott fövenyeket.

Mucska Péter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője ugyanakkor a lapnak azt mondta, hogy közegészségügyi veszélytől a vírus felhígulása miatt feltehetően nem kell tartani még akkor sem, ha a Balatonnál találnának fertőzött madarakat. A vonulás április végén befejeződik, ez után az állatok szétszóródnak, s valószínűleg nem lesznek újabb megbetegedések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik