Élet-Stílus

Liliputiak Auschwitzban

Jehuda Koren és Eilat Negev izraeli szerzőpáros Lélekben óriások voltunk címmel írt könyvet a Liliputi Társulat különös történetéről, arról, hogy hogyan élte túl egy törpe család Auschwitzot.

A törpe család igaz története három helyszínen játszódik: Erdélyben, a Máramaros megyei Rozália (Rozavlea) nevű kisközségben, Auschwitzban és Izraelben. A törpe testalkatú Ovics Eizik Simonnak két normális növésű feleségétől hét liliputi gyermeke született. Az 1920-as 30-as években szórakoztató zenés előadásokkal szerepeltek nemcsak otthon, Máramarosban, hanem Románia-szerte, valamint Magyarországon és Csehországban is.

Sikereiknek és a ragyogásnak hamarosan vége szakadt. 1944 tavaszán a 3500 főt számláló máramarosi zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták. A hét törpe azonnal „megnyerte” Mengele doktor tetszését, így normál növésű rokonaikkal együtt életben maradhattak. Mengele ugyanis kísérleteknek vetette alá őket, hogy megfejtse a törpenövés titkát. A család története Ovics Perla (Piroska), a 81 éves korában, 2001-ben elhunyt legfiatalabb gyermek emlékei nyomán elevenedik meg. Ő mesélte el a szerzőknek, hogy a táborban milyen fájdalmas beavatkozásoknak voltak kitéve, köztük a napi vérvételnek, a megaláztatásoknak, például anyaszült meztelenül mutogatták őket. Mindemellett Mengele vigyázott az életükre, rendes ruhában járhattak, a hajukat nem nyírták le, sőt még sminkelhettek is.

Auschwitz felszabadítása után a hét törpe visszatért szülőföldjére, Erdélybe, de elkeserítőnek találta a helyzetet, ezért továbbállt Antwerpenbe. 1949-ben úgy döntöttek, hogy kivándorolnak Izraelbe. Először liliputi színházzal próbálkoztak, de már idősek voltak, és a stílus is megváltozott, ezért abbahagyták. Később mozit üzemeltettek, ebből élt az egész család, mert mindvégig együtt maradtak.

A kötet az Európa Kiadó gondozásában, Haynal Katalin fordításában jelent meg. A könyvbemutatót, amelyen a szerzők is részt vesznek, a kiadó a budapesti izraeli nagykövetséggel közösen rendezi. Jehuda Koren és Eilat Negev, a szerzőpáros a jeruzsálemi Héber egyetemen szerzett diplomát, jelenleg a Jediot Ahronót című izraeli napilap újságírói, de publikálnak a brit sajtóban is. A Lélekben óriások voltunk című kötet az első közös munkájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik