Élet-Stílus

A Ford 2011-ig lemond az üzemfüggő elbocsátásokról

A Ford járműgyár német üzemeiben egyelőre lemond az üzemfüggő elbocsátásokról, azaz legalább 2011-ig nem lesz ilyen intézkedés. Az Allgemeine Zeitung erről szóló jelentését hétfőn Kölnben a Ford egy szóvivője megerősítette.

A bejelentés Kölnben 18 500, Saarlouisban 6400 alkalmazottat érint. A lap szerint a vezetés és az üzemi tanács emellett többmillió eurós megtakarítási csomagban állapodott meg, az üzemi tanács korábbi adatai szerint ez 200 millió dolláros (166 millió eurós) volumen.

A Ford Motor 25-30 ezer fős leépítést tervez és 14 gyár bezárását ígérte 2012-ig, hogy egyensúlyba hozza évek óta veszteséges tevékenységét az észak-amerikai piacon, közölték a cégnél január végén. Az Egyesült Államok második legnagyobb autógyára Észak-Amerikában jelenleg 122 ezer főt foglalkoztat, a leépítés 20-25 százalék körüli lesz. A társaságnál hozzávetőleg 87 ezren dolgoznak órabérben, és 35 ezren havi fizetésért.

A társaság vezérigazgatója, Bill Ford elmondta: minden szinten áldozatot kell hozni azért, hogy a gyár talpon tudjon maradni. Ford utalt arra, hogy a vezetői munkahelyek 12 százalékát is megszüntetik. A vezérigazgató jelezte, hogy a 2002-ben beindított átalakítási program kezdi meghozni a gyümölcseit, tavaly csoportszinten a Ford a harmadik egymást követő évben volt nyereséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik