Élet-Stílus

Amerikai beavatkozást kér a Microsoft az EU-vitában

A szoftvercég amerikai bíróságok segítsége révén szeretné elérni, hogy az ügyben érintett tengerentúli cégek átadják a szükséges dokumentumokat. Az Európai Bizottság az ügyben egyre kevésbé látszik toleránsnak.

Az elmúlt héten a Microsoft újabb beadvánnyal toldotta meg az Európai Bizottsághoz korábban eljuttatott hivatalos válaszát, amelyben újabb kifogásokat emel az eljárással kapcsolatban. Ebben elsősorban azt vetik a testület szemére, hogy nem biztosított hozzáférést a cég által igényelt anyagokhoz, amelyek pedig véleményük szerint elengedhetetlenek a védelem megalapozásához.

Redmond elsősorban a bizottság és a már korábban ellenféllé váló amerikai vállalatok közötti kapcsolatot szeretné közelebbről szemügyre venni, és elérni, hogy számára is hozzáférhetővé váljon a másik tábor belső kommunikációja. Éppen ezért amerikai szövetségi bíróságokhoz folyamodik, amelyek szerintük rávennék az érintett cégeket – IBM, Sun, Oracle, Novell – az anyagok átadására. A cél továbbra is a tetemes napi pénzbüntetés elkerülése, pontosabban a védelem alátámasztása. Ebben nyújthat nagy segítséget a bizottság és a vállalatok közötti kommunikációt tartalmazó anyag, amelynek átadását eddig nem sikerült elérniük.

A Microsoft azzal vádolja a testületet, hogy az általa szükségesnek vélt dokumentumokat eddig is késve, mindössze két héttel a határidő lejárta előtt adta át, vagyis nem hagyott elegendő időt a válasz elkészítésére. Szerintük a testület az eljárás során összejátszott a rivális cégekkel, és igyekezett megtagadni Redmondtól a védelem megalapozásának lehetőségét.

Az Európai Bizottság természetesen ezúttal is másként látja a történteket. Bár szóvivőjük nem fűzött kommentárt a legújabb vádakhoz, annyi világossá vált, hogy bizonyos dokumentumok megtartását és bizalmas kezelését szabályszerűnek látják. A testület tehát nem adná át a Microsoft által igényelt teljes anyagot, míg Redmond éppen ezt szeretné elérni. Neelie Kroes, a bizottság versenyügyi biztosa viszont úgy véli, a vállalat éppen folyamatos vádaskodásával fogja elérni a büntetés mielőbbi kiszabását. “Ha továbbra is a jelenlegi vonalat követik, megkapják a büntetést, ami igencsak jelentős lesz” – figyelmeztetett Kroes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik