Élet-Stílus

Európa-szerte tovább terjed a madárkór

A madárinfluenza további terjedéséről számoltak be pénteken Európa több országából.

Adolpho Garica-Sastre amerikai járványszakértő nem tartja valószínűnek az 1918. évi spanyolnáthához hasonló pusztító járvány kitörését. „Még ha a H5N1-es vírus emberre is veszélyes vírussá alakulna át, az új gyógyszereknek köszönhetően akkor sem valószínű, hogy hasonló katasztrófát okoz”” – jelentette ki a virológus a németországi Braunschweigben megrendezett konferenciát követően. Ugyanakkor pénteken négy országból érkezett újabb bejelentés az emberre is veszélyes vírus terjedéséről.

Németország: nagyvárost is elért

Egy Mannheimben, a Rajnában talált elhullott vadkacsában is kimutatták a madárinfluenza-vírus H5N1-es altípusát, ami azt jelenti, hogy a ragály először ért el német nagyvárost – erősítette meg a német szövetségi állategészségügyi intézet. A madárinfluenza a fővárost is fenyegeti, miután Berlinhez közeli körzetekben is találtak elhullott, fertőzött vadmadarakat. Mannheim Baden-Württembergben fekszik, Hessen és Rajna-Pfalz tartomány közvetlen közelében.

A három kilométer sugarú védőövezet kiterjed a Rajna túlsó partján fekvő, Rajna-Pfalzhoz tartozó Ludwigshafenre. Németországban, ahol eddig összesen 140 vadmadárban és egy macskában mutatták ki a H5N1-et, már korábban megtiltották a baromfiállomány szabadban tartását, s most azt is megtiltották, hogy a zárt helyiségben lévő baromfival a gondozón és az állatorvoson kívül más is érintkezzen. A védőövezetekben a macskát házban, a kutyát pórázon kell tartani.

Magyarországon is terjed

Újabb elhullott hattyú tetemére bukkantak pénteken az észak-bácskai Monostorszegnél (Backi Monostor), a magyar határtól 15 kilométerre – jelentette az RTS állami rádió-televízió tudósítója. Ez a hatodik elhullott hattyú a térségben. Ugyanitt találták meg február 28-án annak a hattyúnak a tetemét, amelynek szervezetében megállapították a H5-ös vírus jelenlétét. A szövetmintákat elküldték az angliai Weybridge-ben működő referencialaboratóriumba. A szerbiai állatorvosi felügyelet csütörtökön karantént rendelt el Monostorszeg tíz kilométeres térségében.

Románia: két új településen

A madárinfluenza H5N1-es vírusának jelenlétét állapították meg Románia két újabb településén, az ország már fertőzött délkeleti részén – jelentette be a mezőgazdasági minisztérium. A Kárpátok délkeleti vonulata mentén lévő Dambovita megye egyik falujában, Morteniben (Bukaresttől mintegy 75 kilométerre északnyugatra) több csirketetemben találták meg a vírus H5-ös típusát.

Görögországban is biztos

Az Európai Unió weybridge-i laboratóriumában megerősítették, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1-es altípusa végzett három hattyúval Görögországban – jelentették a görög hatóságok. Ezzel 22-re nőtt a kórban elpusztult szárnyasok száma az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik