Élet-Stílus

A Microsoft új keresővel vág vissza

A szoftvercég részéről elhangzott legújabb kijelentés szerint saját internetes keresőjük megújításán dolgoznak, amely ugyan nem lesz megtalálható a Vista operációs rendszerben, de maga mögött hagyja majd a Google megoldását.

A vállalat terveiről Neil Holloway, a Microsoft EMEA régióért felelős elnöke beszélt a Reuters Global Technology, Media and Telecoms Summit rendezvényen. Elmondása szerint hat hónapon belül szeretnének előrukkolni új keresőjükkel – elsőként az Egyesült Államokban, majd az Egyesült Királyságban és az európai kontinensen – amely révén végleg maguk mögé utasítanák legnagyobb riválisukat az internetes keresők piacán.

A Reuters rendezvényén már elhangzottak érdekes részletek a területtel kapcsolatban. Fény derült például arra, hogy a vezető szolgáltatásokat üzemeltető cégek alapvetően eltérő elképzelésekkel vetik magukat a küzdelembe, és más fejlesztésekkel készülnek az elkövetkezendő hónapokban, években. 

A redmondi szoftvercég – szokásához híven – a látható újításokra helyezte a hangsúlyt, és elsősorban a kezelőfelület megreformálásában véli megtalálni a választ az új kihívásokra. A Google ezzel szemben a háttérben végrehajtott finomításokat helyezi előtérbe, amelyből a felhasználó nem sokat érzékel, ám elégedetten veheti tudomásul, hogy keresései pontosabb eredményt hoznak.

Holloway most nem kevesebbet állított, minthogy terveik szerint fél éven belül lefőznék a Google-t a tengerentúli piacon, majd ezt követően Európában is. Rögtön kétszer jobb megoldásról beszélt, amely túlmegy a hagyományos URL (internetes cím) kereséseken és ehelyett a szükséges információra helyezné a hangsúlyt. Az Egyesült Királyságban nagyjából az amerikai megjelenéssel egy időben debütálna az új szolgáltatás, míg Franciaország és Németország mintegy három hónapos késéssel követné példájukat.

Érdekes módon ezúttal nem tervezik az újítás integrálását asztali operációs rendszerükbe. Erre nem is nagyon lenne szükség, mivel a Google keresője nem egy Windowsra telepíthető szoftver, és nem lenne olyan “könnyen” lesöpörhető, mint a konkurens böngészők, vagy médialejátszók. Az MSN azonnali üzenetküldőben és a Hotmail levelező kliensben azonban megtalálható lesz a szolgáltatás, így nem kell feltétlenül a böngészőben keresnünk azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik