Élet-Stílus

Lakástrend és Design kiállítás: álmaink lakberendezése

Március 2-án nyílt meg a Műcsarnokban a kilencedik Lakástrend és Design kiállítás, az európai bútor- és környezetkultúrát és a hazai belsőépítészetet kiszolgáló cégek jelentős seregszemléje.

Az idén 34 kiállító vesz részt a Műcsarnok impozáns épületében a négynapos tárlaton. A kiállítás a lakásberendezési trendeket igyekszik bemutatni, azt, hogy a világ vezető designerei mit szánnak a szakmának és a „fogyasztónak”.

Szabó Dorottya, az Otthon Magazin főszerkesztője szerint, bár elsősorban a módosabbak tehetik meg, hogy a lakásukat formatervezett bútorokkal rendezik be, de bárkinek érdemes ellátogatni a Műcsarnokba, hiszen ötleteket, hangulatokat, trendeket mindenki elleshet a kiállított anyag alapján.

Nem utolsó szempont persze, hogy az ötletes tervezésű lakásfelszerelések, bútorok egyszerűen gyönyörködtetnek is. A design, Szabó Dorottya szerint, egyértelműen művészet. Ipari művészet, amelynek az értékét az ötlet, a kreativitás adja. Elképzelhető, hogy akár a most kiállított anyag egyes tételei is a designtörténelem részévé válnak idővel.

Az idei lakástrendek

Bútorban a retro letisztultabb, könnyebben illeszkedő megjelenési formáit tapasztalhatjuk. Az egyszerű és az extravagáns, a sima vonalvezetés és a túldíszítettség sok esetben együttesen jelenik meg. A fürdőszobák szoba jellege megmaradt: csempeborítás helyett káprázatos kőfelületek, festett falak, speciális vízálló és vízzáró felületek, nemesen egyszerű szaniterek és szinte futurista csaptelepek króm-, szatén-, arany csillogásban.

A lakás belső terei a legkevésbé sem „kiállításként” működnek, nem a vendég ízlését igyekeznek célozni. A kényelem, használhatóság, rekreáció a vezérelv, s a változatosság és a változtathatóság. Nem évtizedekre terveznek belső tereket, csak amíg egy újabb életérzés, hangulat nem készíti elő a berendezés átalakítását.

Előttem a jövő

A seregszemlén a Magyar Iparművészeti Egyetem design menedzser szakos hallgatóinak figyelme is a lakásbelsők felé fordult. A korábbi kiállításokon felvonultatott ruhák és ékszerek most kisebb hangsúlyt kaptak. Az „Előttem a jövő” cimű tárlatuk valóságosan és virtuálisan berendezett térben mutatja be az egyetem építész, formatervező, textiltervező, vizuális kommunikáció, és szilikát szakra járó hallgatóinak munkáit.

A lakás- és tárgykultúra mellett az idén is gyönyörködhetünk szép alkalmi öltözékekben. Tóth Bori fiatal divattervező kollekciójában az elveszett nőiesség felélesztését tűzte ki célul, a kiállítás egyik kiegészítő programjaként láthatjuk kollekcióját.


Lakástrend és Design kiállítás: álmaink lakberendezése 1

„Gondolkodott-e már ön azon, hogy szinte minden, ami körülveszi, tervezett tárgy, vagyis design?” – teszik fel a kérdést az egyetemisták. Szerintük a design nem valami távoli, nehezen értelmezhető fogalom, hanem a mindennapok része. Lakásunk berendezési tárgyai, öltözetünk, a vizuális kultúra elemei mind-mind olyan termékek, amelyeket iparművészek terveznek.

Kiegészítő programok

A négynapos rendezvényt szakmai előadások teszik teljessé: Szigeti Szilvia a magyar designműhelyek helyzetéről, Megyesi Zsuzsa az alternatív lakóterekről tart előadást. A mindannyiunkat körülvevő tárgyak iránti igényességet táplálja, hogy egyre több a környezetkultúrát bemutató szakkönyv, szakfolyóirat. A rendezvényen kiállítóként is jelen vannak a belsőépítészettel, környezet- és lakáskultúrával foglalkozó szaklapok.

/Lakástrend és Design kiállítás, Műcsarnok, március 2–5. Nyitva tartás: 10–19 óra között./

Ajánlott videó

Olvasói sztorik