Élet-Stílus

Újraírt dinoszaurusztörténelem

A dinoszauruszok kora már sok millió éve véget ért, de a paleontológusok még mindig megpróbálnak fogást találni ezen élőlények mérhetetlen sokféleségén és rendkívül változatos méretén.

Vegyük például a múlt havi hírt, mely szerint jelenleg hivatalosan a Spinosaurus a tudomány által ismert legnagyobb húsevő dinoszaurusz. Ez a két lábon járó bestia valójában 1915-ben lépett az ősmaradványok színpadára, amikor Ernst Stromer, német paleontológus leírt egy példányt.

Kiszámította, hogy ez a teropoda (két lábon járó ragadozó) nagyobb, mint a korábban minden idők legnagyobb húsevőjének tartott Tyrannosaurus rex. Mivel az eredeti Spinosaurus-csontokat 1944-ben elpusztították a szövetségesek bombái, a T. rex még évtizedekig vezette a szárazföldi ragadozók méretlistáját.

Azután 11 éve fölbukkant a Giganotosaurus. Most Cristiano Dal Sasso, a milánói Természettudományi Múzeumból azt állítja, hogy a Giganotosaurust letaszította trónjáról a Spinosaurus, amelynek mértét egy újonnan talált koponya alapján becsülték meg.

Tehát hogyan is aránylanak egymáshoz ezek a ragadozók?

Az abszolút dinoszauruszhosszúsági rekordhoz növényevő étrend szükségeltetik. A növényevő szauropodák mellett eltörpülnek a húsevő teropoda dinoszauruszok, és a legtöbb tudós egyet ért abban, hogy a dinoszauruszok közt az Argentinasaurus a rekorder a maga 36 méteres hosszával.

A paleontológusok számára csupán ősmaradványok állnak rendelkezésre a dinoszauruszok méretének összehasonlításához, és ezek a fosszíliák gyakran sérültek vagy hiányosak. Számos példánynak gyakran ugyanaz a csontja hiányzik, így a tudósoknak az állat teljes méretét gyakran részleges csontvázból kell megbecsülniük, mint ahogy az az új Spinosaurus koponyatöredékek esetén is történt.

A húsevők között a Spinosaurus az első

Greg Erickson a Floridai Állami Egyetem munkatársa azt mondja, hogy nem a hossz, hanem a tömeg a legjobb viszonyítási alap a dinoszauruszok méretének összehasonlításához, mivel így kiküszöböljük az állatok különböző alakja okozta problémát. A tömeget lehet a legjobban megbecsülni, mondja, mégpedig úgy, hogy megmérjük az állat súlyának nagy részét hordozó combcsont kerületét.

Az új Spinosaurus mérete „lenyűgöző”, jelentette ki Erickson. – „Valószínűleg jelentősen hosszabb, és ebből következően feltehetőleg nehezebb volt, mint a T. rex és a többi nagy teropoda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik