Élet-Stílus

Változtak a zöldkártya-szabályok

Júniusig kaptak haladékot a zöldkártya-kiállítók az új műszerek beszerzésére, a kétütemű autókra viszont határozatlan ideig érvényesek a kevésbé szigorú követelmények. Mindkét eredeti határidő a múlt év utolsó napja volt.

A gazdasági és közlekedési-, a belügy- valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszterek módosították a gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatát és ellenőrzését szabályozó rendeletüket.

A változást egyebek mellett az indokolta, hogy ez év elejétől a felülvizsgálatot végző (a köznyelvben: zöldkártyát kiadó) állomásoknak, műhelyeknek rendelkezniük kellene úgynevezett RKFA mérőrendszerrel. Ez egy speciális, számítógéppel vezérelt gázelemző és füstölésmérő berendezés, amely a motor jellemzőit mérő érzékelők felhelyezése után automatikusan végzi el a vizsgálatot, sőt az eredményt a közlekedési hatóság adatbázisába továbbítja. Miután a műszert még valamennyi állomás nem tudta beszerezni, ezért most haladékot kapnak, feltéve, hogy március 14-ig ezt kérik a Közlekedési Felügyelettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik