Élet-Stílus

Potter nagyobb mágus Medgyessynél

A Libri múlt heti sikerlistáján a lassan kamaszkorba érő varázslótanonc legújabb kötete stabilan tartja az első helyét. Dobogós lett Medgyessy Péter most megjelent könyve is.

J. K. Rowling könyvének új részében Harry Potter hatodik évét követhetjük végig a varázslóiskolában. Közeledik a Valdemort, gonosz varázsló elleni végső küzdelem, s főhősünk igyekszik minél alaposabban megismerni ellenfelének múltját és ifjúságát – hogy megtalálhassa annak gyenge pontjait. A baljós jelek közben egyre szaporodnak, növekszik a rejtélyes események, katasztrófák száma, így a három jó barát is aggódva figyeli az eseményeket, ráadásul Dumbledore is eltűnik időnként, hogy hol lehet, senki sem sejti.

Eközben a felsősök közt szerelmek szövődnek (naná, kamaszok!), Roxfort házai közt pedig egyre élesedik a verseny. A feszültség egyre csak növekszik, a jó és rossz közti frontvonal immáron Roxfortban húzódik. A regényben meghal a Harry Potter-könyvek egyik kulcsfigurája, de hogy ki, azt most nem áruljuk el. Kiderül a könyvből, sokan már tudják.

Az olvasókat egyáltalán nem érdekli, hogy két történész szerint Dan Brown világsikerű A Da Vinci kódja az ő 1982-es Szent Vér és Szent Grál című könyvük alapján íródott. (A plágium-vádakat hétfőn kezdődött perben a londoni Legfelsőbb Bíróság vizsgálja.) Az is lehet, hogy a botrány újabb reklámot csinált a könyvnek, hiszen az utóbbi hetekben lecsúszott a dobogóról, most viszont újra a második.


Potter nagyobb mágus Medgyessynél 1

Az irodalmi babérokra törő Medgyessy Péter Polgár a pályán című öninterjúja bronzérmes a sikerlistán. A könyvet egyébként múlt héten mutatta be és méltatta utódja, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
„Közismerten liberális szellemű, baloldali politikusként nyertem meg a választók bizalmát 2002- ben. Egyetlen olyan személyiségként a rendszerváltás óta, aki eszmei elkötelezettsége ellenére sem volt egyetlen párt tagja a választások idején vagy utána. Párton kívüli miniszterelnök. Egész életemben a pályán voltam, így vagy úgy. A késő Kádár-kor egyik kedvenc politikusa, vagy a demokratikus időszak kíméletlen, de tárgyilagos versenyhelyzetének 2002-es győztese. Mégis mindig civil. Azt hiszem, ez volt sikereim egyik titka és bukásom egyik okozója is.” – vallja könyvéről Medgyessy.

A hetes listán van még két Dan Brown-könyv, A megtévesztés foka és az Angyalok és démonok, az előbbi a negyedik, az utóbbi a hatodik helyen végzett. Nincs sikerlista Coelho nélkül; ezúttal a hetedik helyen Az alkimista. Az ötödik helyen pedig Popper Péter könyve, az európai civilizáció hanyatlásáról szóló Egy illúzió halála van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik