Élet-Stílus

Májusig fertőz a madárinfluenza

Az országos főállatorvos szerint a vízi élőhelyek környékén további madárinfluenzás esetekre lehet számítani a tavasz folyamán. A fertőzési lánc megszakadása a költözés befejeztével a madarak párba állásától várható, ami május végéig megtörténik.

Süth Miklós erről annak kapcsán beszélt, hogy szerdán újabb négy, összesen öt állatot érintő H5N1 gyanús esetről számolt be az Országos Állategészségügyi Intézet. A főállatorvos ismét hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy a H5N1-es vírus ne fertőzze meg a háziszárnyasokat. Értékelése szerint “Magyarországon kizártnak látszik, hogy a természetes vizektől bárki is megbetegedjen” a fürdési szezonban.

Mint mondta, a betegség átterjedésének valószínűsége vadmadárról egészséges emberre azért minimális, mert az ürített vírus a vízben felhígul. A betegség elsődlegesen a légutakon keresztül terjed. Ahhoz, hogy egy másik faj egy vízimadártól megfertőződjön, nagyon nagy mennyiségű vírussal kell találkozni.

Süth Miklós elmondta: Bátmonostoron egy bütykös hattyút, Szentendrén egy tőkés récét, Dunaszentbenedeken egy bütykös hattyút, Százhalombattán egy kormoránt és egy danka sirályt találtak, amelyek feltehetően az emberre is veszélyes H5N1-es vírustól pusztultak el. Háziszárnyast továbbra sem érint a fertőzés.

Kutyák, macskák nincsenek veszélyben

Azzal kapcsolatban, hogy Németországban egy macska esetében is felvetődött a H5N1-el való fertőzöttség gyanúja a főállatorvos az MTI érdeklődésére azt mondta: ha ilyen eset meg is történik, a vírus nem jelent veszélyt arra, aki a háziállattal érintkezik. Volt már példa állatkerti nagymacskák madárinfluenzás megbetegedésére, de a gondozók akkor sem kapták el a kórt. Rögzítette: Magyarországon nincsenek veszélyben a macskát, illetve kutyát tartók, nem lát okot különleges óvintézkedésre.

Február 15-ike óta összesen hat helyen kellett Magyarországon védőzónát kialakítani, 13 madár esetében vált egyértelművé, hogy madárinfluenzában pusztult el, és közülük hét esetében az angliai laboratórium is visszaigazolta, hogy H5N1-ről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik