Élet-Stílus

Londonba várják Kertész Imrét

Az idei tavasz a magyar irodalomé Londonban. Márai Sándor “A gyertyák csonkig égnek" című darabjának bemutatója után, irodalmi Nobel-díjas írónk, Kertész Imre látogat a szigetországba.

Kertész Imre a Londoni Magyar Kulutrális Központ és a Londoni Zsidó Könyvhét meghivására látogat az a brit fővárosba. A magyar intézet igazgtaója, Bogyay Katalin, még 2oo2-ben hivta meg az irót, aki Londonba utazását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy könyve megfelelő forditásban és egy rangos könyvkiadó által megjelentetve legyen hozzáférhető a brit közönség számára. Tim Wilkinson forditotta újra a regényt és a Harwill Press jelentette meg. Igy alkalom nyilik arra, hogy a világ egyik legjelentősebb könyves seregszemléjén találkozzon először a brit közönséggel Kertész Imre.

A könyvhéten, mely a hét elején kezdődött és vasárnap estig tart az angol fővárosban, több mint ötven író és könyvkiadó vesz részt Ausztráliából, Angliából, Kanadából, Franciaországból, Izraelből, Dél-Afrikából, az Amerikai Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról. Az irodalmi rendezvény záróakkordjaként, vasárnap este Kertész Imre kerül reflektorfénybe. Az eseménytz rendkívüli érdeklődés övez a közönség és a brit sajtó részéről egyaránt. Anglia vezető médiumai, mint például a
The Times, A Guardian és a BBC is beszámolnak majd az eseményről.

Irodalmi Nobel-díjas írónk március 4-én érkezik az angliai fővárosba, hogy életének
és pályafutásának történetét megossza a közönséggel. Kertész Imre beszélgetőpartnere Evie Blaikie a Párizsban született magyar származású írónő lesz, aki ugyancsak gyermekfejjel élte át a háború borzalmait. Néhány éve megjelent önéletrajzi regényében (Magda’s Daughter: A hidden child’s journey home) ír Budapestről, ahova a háború alatt menekült édesanyjával, Magdával, majd visszatért Párizsba, ahonnan családjával Londonba emigrált. Az írónő jelenleg New Yorkban él és alkot.

Az idei londoni Zsidó Könyvhét két fő téma köré csoportosul. Az írókkal folytatott beszélgetéseken valamint az irodalmi programokon a Tíz parancsolat és a családi kapcsolatokon keresztül vizsgálja az egyéni pályaképet.
A könyves seregszemle újdonsága, hogy ebben az évben kimondottan gyermekeknek, és iskolás csoportoknak szóló programokkal valamint az interneten olvasható és alakítható bloggal próbálják a fiatalabb generációt is bevonni az irodalmi eseményen való részvételbe.

A könyvhét nem csupán a fővárosra koncentrálódik. A szigetország különböző városaiban is – mint például Burmingham, Cambridge, Oxford, Manchester, Nottingham, csak hogy néhányat említsünk – szervez könyvbemutatókat, beszélgetéseket és irodalmi esteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik