Élet-Stílus

„Kalózakció” a szabad szoftverek nevében

Egy fanatikus francia linuxos, hogy népszerűsítse kedvenc operációs rendszerét, szupermarketek számítástechnikai részlegeiben és elektronikai áruházakban lévő gépekre csap le.

Egyesek szerint érdekes, mások szerint elítélhető módon harcol a szabad szoftverek, ezen belül is a Linux-rendszerek elfogadásáért egy francia fejlesztő. Az Ubuntu disztribúció létrehozásában is részt vevő 25 éves Manu Cornet úgy véli, csupán egy újfajta marketingmódszerről van szó. Cornet így akarja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy más operációs rendszerek is léteznek a Windowson kívül.

A fejlesztő akciói során úgynevezett Live-CD-ket használ, vagyis nem telepíti fel a számítógépekre az adott disztribúciót, hanem CD- vagy DVD-lemezről futtatja azt. Miután sikerrel járt, jön a munka nehezebbik része: bízik abban, hogy az eladók nem veszik észre, mit is csinált, különben alaposan megkergethetik. S ez még csak a jobbik eset. Cornet szerint a PCjackingnek nevezett módszer előnye, hogy semmilyen adat nem kerül fel a számítógépek merevlemezére, és természetesen a tárolt adatok sem törlődnek le, tehát az akció abszolút biztonságosnak nevezhető.

„Úgy vélem, a legtöbb országban az emberek zöme nem is tudja, hogy léteznek más operációs rendszerek is a Windows változatain kívül. Aki például Franciaországban komplett számítógépet vásárol, előre telepített Windowst kap a PC mellé. Ezzel szemben a szegény államokban, például Argentínában a legtöbb számítógépen valamilyen Linux-disztribúció fut. Az argentin hivatalok számítógépein részben Windows, részben Linux található. A választás lehetősége hatalmas előnyt jelent az ottani szakemberek számára. Franciaországban ez a szabadság nincs biztosítva a felhasználóknak – nyilatkozott a Pressetext hírügynökségnek a francia férfi.

„A PCjacking ötlete tavaly októberben merült fel először, és rá pár napra már meg is csináltam az első akciómat. Nem azt mondom, hogy mindenki szeresse a Linuxot, de legalább tudjon dönteni, hogy melyik operációs rendszert választja és miért?” – érvelt a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkozó Manu Cornet. „Tudom, nem biztos, hogy sikert érek el, ám már több országból kaptam e-maileket olyan emberektől, akik jelezték, hogy ők is fognak ilyen kampányokat indítani. Nekem ez elég.”

„Akcióim mindig tiszták, erőszakmentesek, nem károsodik semmi és senki. Ezt azonban persze nem igazán értik meg az eladók. Szerencsére eddig sem velük, sem a rendőrséggel nem volt dolgom, de miért is lenne? Miután kiszedem a Live-CD-t, és újraindítjuk a számítógépet, visszaáll az eredeti állapot. Ráadásul a CD-re egy külön nyilatkozatot is teszek, amiben leírom, hogy mit és miért csináltam. Egy hozzáértő azonnal tudja, miről van szó” – mondta végül a szabad szoftverek használatának elterjedéséért kampányoló szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik