Élet-Stílus

Újabb 12 fertőzött tetem hazánkban

Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján késő délutánra további 12 madártetemről bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza vírusától pusztultak el. az állatok mindegyike a már korábban intézkedés alá vont Nagybaracska térségében hullott el, így további biztonsági lépésekre nincs szükség – tájékoztatott a kormányszóvivő.

Ezen a területen február 15-én alakították ki a megfigyelési és a védő zónát, amely határain azóta is állandó ellenőrzőpontok működnek és érvényben vannak az egyéb intézkedések is. A megyei állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a helyi állattartók ismerik és betartják a szabályokat. Ezzel a 12 madárral – 11 hattyúról és egy szárcsáról van szó – 25-re emelkedett azon szárnyasok száma, amelyek a madárinfluenza miatt hullottak el Magyarországon (21 hattyú, 1 tőkésréce, 1 kormorán, 1 dankasirály, 1 szárcsa).

A 25-ből 7 madár esetében már az Európai Unió, weybridgei referencialaboratóriuma hivatalosan is megerősítette, hogy a H5N1-es vírus felelős az elhullásukért – valamennyi esetben hattyúkról van szó. A többi szárnyasból származó mintát pedig a magyar hatóságok részben már elküldték, részben holnap küldik el Nagy-Britanniába.

Biztonsági óvintézkedésként eddig 5 teljes, és 1 részleges védőkörzet, valamint az ezekhez kapcsolódó megfigyelési zónák kialakítására volt szükség. Ezek: Nagybaracska és térsége, Dunakesz, horányi-rév és környéke, Szentendre, Százhalombatta, Dunaszentbenedek és környéke, valamint a szlovákiai Bős (Gabcsikovó) köré vont védő- és megfigyelési zóna átnyúlik magyar területre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik