Élet-Stílus

Ombudsmani korlátozás Ferihegyre

A Ferihegyi repülőtéri forgalom egy részének elterelését kezdeményezi az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Lenkovics Barnabás szükségesnek tartja annak vizsgálatát, hogy miként lehetne kiváltani Ferihegy személy- és teherforgalmának egy részét.

A gazdasági és közlekedési miniszternek küldött levelében Lenkovics kifejti: ez amellett, hogy a Ferihegyi repülőtér forgalomcsökkenését eredményezné, jótékony hatással lenne az adott térség infrastrukturális fejlődésére, továbbá új munkahelyeket is teremtene.

A javaslat előzménye, hogy az ombudsmanhoz több olyan beadvány érkezett, amelyben az indítványozók a lakóhelyük fölött elhaladó repülőgépek zaját sérelmezték. Lenkovics Barnabás a panaszok vizsgálata után leszögezte: “a lakott területek fölött elhaladó, alacsonyan repülő légi járművek zajkibocsátása miatt meg kell vizsgálni, hogy kijelölhető-e olyan légifolyosó, ahol a légi közlekedés a jelenleginél kisebb mértékű zavarással jár”. Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a légi járművek zaja az állampolgárok széles körét érinti.

Mivel a légi közlekedés szervezése, irányítása speciális szakmai ismereteket igényel, az országgyűlési biztos csak annak vizsgálatát kezdeményezhette, hogy kijelölhető-e az egyéb követelményeknek megfelelő olyan irányú és magasságú légifolyosó, ahol a légi közlekedés a jelenleginél kisebb mértékű zavarással jár – olvasható a közleményben.

A légi közlekedési hatóság válaszát követően az országgyűlési biztos a gazdasági és közlekedési minisztertől kért tájékoztatást. A miniszter egyebek mellett arról értesítette, hogy két szakértői csoport is megkezdte működését annak felülvizsgálatára, hogy milyen módon csökkenthető a főváros egyes területeinek zajterhelése – írja közleményében Lenkovics Barnabás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik