Élet-Stílus

Madárinfluenza: nincs ok pánikra

Süth Miklós országos főállatorvos szerint madárinfluenza-ügyben továbbra sincs semmi ok a pánikra. A keddi kormányülést követően Süth özölte: háziszárnyasokban nem jelent meg a vírus.

Süth szerint a cél a Magyarországon eddig csak vadmadarakban kimutatott betegség átterjedésének megakadályozása a háziszárnyasokra, amit védőoltás helyett a klasszikus járványügyi eszközökkel igyekeznek elérni. A főállatorvos erről a kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón beszélt annak kapcsán, hogy egy újabb, a horányi révnél talált bütykös hattyúról derült ki, hogy a madárinfluenza – feltehetően H5N1-es – vírusától pusztult el.

Már heten vannak

Közben – a kormányszóvivő tájékoztatása szerint – az angliai laboratórium a múlt heti, négy új nagybaracskai hattyúról is visszaigazolta, hogy a bizonyos körülmények között az emberre is veszélyes H5N1-es vírustól hullott el, így hétre emelkedett az e vírus áldozatául esett magyarországi madarak száma.

A horányi térségben tömeges pusztulást nem tapasztaltak, bár más – például tőkés réce, danka sirály – tetemeket is beküldtek onnan, amelyeket még vizsgálnak. A szakemberek megítélése szerint egyelőre nincs szükség a magyarországi baromfiállomány vakcinázására. Ha a betegség átterjedését klasszikus járványügyi eszközökkel sikerül megakadályozni, az valamelyest előnyt jelent a későbbiekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik