Élet-Stílus

Közös fényképezőgépet készít a Panasonic és az Olympus

A Panasonic bejelentette első cserélhető objektíves digitális SLR fényképező-gépét, a LUMIX DMC-L1 modellt, amely az Olympus-sal kötött szövetség első eredménye.

A Panasonic 2005-ben bejelentette, hogy belép a digitális SLR fényképezőgépek piacára. Ime az első igazi meglepetés ebben a kategóriában.

A DMC-L1 – amely a digitális SLR fényképezőgépek új vonalát fogja képviselni, külseje mindezek ellenére az analóg gépekéhez hasonlatos. Ez a hasonlóság a múltban használt, távolságmérős, filmet használó fényképezőgépekre emlékezteti használóját. Ezek a tulajdonságok – a vázra épített zársebesség-szabályozóval, valamint a LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 objektívre (szintén most kerül bemutatásra) szerelt rekeszgyűrűvel együtt – jelentősen megkülönböztetik a DMC-L1 modellt a hagyományos digitális SLR fényképezőgépektől mind kivitel, mind működtetés szempontjából.

Speciális tecnológia

A DMC-L1 modell 2,5″-os, nagy felbontású LCD-kijelzője teljes idejű Live View funkcióval rendelkezik. Ezt az új Live MOS érzékelő teszi lehetővé, ami a Panasonic saját νMaicovicon technológiájával fejlesztette a gyártó.

A gép 4/3″-os, 7,5 millió pixeles Live MOS CCD érzékelőt használ, a képminőségért a már a kompakt készülékekből ismert Venus Engine III képfeldolgozó áramkör felel.

Az L1 továbbá rendelkezik az úgynevezett Ultrahangos szűrővel, ami porvédőként szolgál, megakadályozva azt, hogy az objektívek cserélésekor por kerüljön a készülékbe.

A Live MOS érzékelő teljes idejű képkimeneti funkció és a tüköremelő mechanizmus egyesítésével a DMC-L1 olyan teljes idejű Live View funkcióval rendelkezik, ami a képet közvetlenül az érzékelőről jeleníti meg az LCD-kijelzőn. Ez a funkció elérhető automata- és manuális élességállítás esetén is. Manuális fókuszálás mellett lehetővé teszi a kép kereten belüli nagyítását, majd a fókuszterület kiválasztását.

A többi LUMIX modellhez hasonlóan az L1 is SD-memóriakártyára rögzíti a felvételeket. Támogatja a nagymennyiségű adat tárolására alkalmas, FAT32-n alapuló SD-szabványt is, ideértve a több mint 2 GB-os, nagykapacitású SD-memóriakártyákat (SDHC).

A DMC-L1-es várhatóan ősszel kerül magyarországi forgalomba. Várható áráról egyelőre nincsenek információk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik